Hlavní obsah

Američané otestovali hypersonickou zbraň

Washington

Americké letectvo oznámilo, že provedlo úspěšný test hypersonické zbraně, která letěla pětkrát rychleji než zvuk, napsala agentura Reuters s odvoláním na zprávu americké armády. Test se uskutečnil v sobotu u pobřeží jižní Kalifornie, bombardér B-52 vypustil střelu ARRW.

Foto: Profimedia.cz

Bombardér B-52, který vypustil střelu ARRW. Ilustrační foto

Článek

„Po vypuštění se posilovač střely ARRW vznítil a hořel po očekávanou dobu a střela dosáhla hypersonické rychlosti pětkrát vyšší, než je rychlost zvuku,“ uvedla armáda.

USA potvrdily použití ruských hypersonických střel na Ukrajině

Evropa

Nynější zkouška je druhým úspěšným testem hypersonické zbraně. Loni v září letectvo testovalo hypersonickou střelu se scramjetovým pohonem HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept).

Hypersonické zbraně se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk (Mach 5).

Spojené státy nejsou jediné, které vyvíjejí tyto zbraně, jejichž rychlost a manévrovací schopnosti ztěžují jejich sledování a zachycení. Pracuje na nich také Rusko, Čína a některé další země.

Čínská hypersonická střela vyvolává obavy, oblétla Zemi

Svět

Moskva v březnu oznámila, že ruská armáda v bojích na Ukrajině použila hypersonické střely Kinžal. Zasáhly podle ní velký podzemní sklad ukrajinských raket a munice v Ivano-Frankivské oblasti na jihozápadě země. Jejich použití ruskou armádou během invaze na Ukrajině potvrdil Washington.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám