Hlavní obsah

Rusko se snaží dokládat vazby Ukrajiny na NATO známými banalitami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

Ukrajina využívá v modernizovaných tancích vybavení NATO, uvedla v pátek ruská agentura TASS. Z textu však plyne, že nejde o zbraně, ale o optiku a zařízení pro noční vidění. Zpráva je navíc jasnou reakcí na záběry, kde Ukrajinci odtahují opuštěnou ruskou vojenskou techniku.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Ukrajinský tank

Článek

Ruská vojenská rozvědka podle TASSu oznámila, že se ruským vojákům podařilo u Černihivu zmocnit se neupřesněného množství modernizovaných tanků: „Ruští vojáci se zmocnili plně funkčních tanků T-64, které opustili vojáci Ozbrojených sil Ukrajiny v okolí Černihivu.“

Podle ruského ministerstva obrany tanky i s municí opustili ukrajinští vojáci, když se k nim přiblížily jednotky ruských ozbrojených sil.

Pak bylo oznámeno, čím se stroje liší: „Na rozdíl od tanků z (ruských) základen byly tyto tanky vybaveny nočními infrazaměřovači a pozorovacími, komunikačními a navigačními zařízeními podle vzoru NATO.“

Ruská tvrzení o masakru v Buči nesedí

Válka na Ukrajině

Poslední modernizovaná verze tanku T-64 využívaného ukrajinskou stranou je vybavena třetí generací pozorovacích zařízení a novými radiostanicemi, které nahradily sovětské, uvedl podle serveru The DefencePost ředitel charkovské zbrojovky Herman Smetanin už 13. února, tedy před invazí: „Nyní má vozidlo navigaci a interní i externí komunikační systémy plně odpovídají standardům NATO.“ Vybaven je i laserovým zaměřovačem.

Tank T-64 ovšem pochází ze šedesátých let, kdy představoval výrazný pokrok, protože automatický systém nabíjení kanonu 125 mm umožnil zredukovat podsádku na tři lidi.

Velitel ruského pluku spáchal sebevraždu, když zjistil, v jakém stavu má tanky

Válka na Ukrajině

Modernizace tohoto typu tanku začala na Ukrajině v roce 2017. Ve výzbroji má 720 kusů modernizovaných verzí T-64BV a BM, dalších 600 v rezervě.

Postupná modernizace se zaměřila na implementaci reaktivního pancíře a použití o něco výkonnějšího motoru, který by měl zvládnout větší hmotnost, ovšem zřejmě na úkor obratnosti. S původním motorem, kompaktním pětiválcovým dvoudobým dieselem, byly potíže, v Afghánistánu nestačil výkonem a díly na něj se už nevyrábějí. Část tanků se modernizovala i ve lvovském závodě, který byl zasažen ruskými raketami a kde se modernizovaly i tanky T-72, část také v Kyjevě. Charkovský závod dodal stovku verze T-64BV.

Reklama

Výběr článků

Načítám