Hlavní obsah

Ruská tvrzení o masakru v Buči nesedí

V reakci na zveřejněná videa a fotografie zavražděných civilistů označila Moskva masakr v Buči za „ukrajinskou provokaci“. Ruská strana tvrdí, že její jednotky opustily Buču ještě 30. března a těla mrtvých se objevila až o čtyři dny později. Jenže ještě v pátek 1. dubna ruské síly tvrdily, že ve městě působí jednotky námořní pěchoty. Stejně tak se ukázala jako nepravdivá tvrzení o hýbajících se rukách a sedících mrtvolách, které mají dokazovat, že je vše nahrané.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistůVideo: Reuters

 
Článek

Jako první vyvrátila tvrzení Kremlu britská BBC na svém ruskojazyčném webu. Ruská armádní televize Zvezda v pátek 1. dubna s odvoláním na velitele jednotky námořní pěchoty Alexeje Šabulina oznámila, že „ruští námořní pěšáci čistí obce“ ve směru Hostomel–Buča–Ozera „s úkolem uchytit se v nich“. Tato zpráva je stále dostupná v servisu agentury ruské agentury Interfax.

Ruská média musí informace o dění na Ukrajině čerpat z komuniké ministerstva obrany. Právě na něj se odvolával vládní list Rossijskaja gazeta, který týž den rovněž informoval o bojích námořních pěšáků u Kyjeva. Až v pátek večer starosta města oznámil jeho osvobození. Tehdy se do města dostali i zpravodajové BBC. Odchod ruských vojáků z Buče k 30. březnu tak není potvrzen z nezávislých zdrojů.

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistů

Válka na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany také tvrdí, že první záběry s mrtvolami na ulicích se objevily až „čtvrtý den“ po odchodu ruských sil, tedy v neděli 3. dubna. Ani to neodpovídá skutečnosti, upozornila BBC.

Reakce Ruska na masakr v Buči: Je to podvrh

Válka na Ukrajině

První záběry s mrtvými těly na ulicích města se objevily 1. dubna. O den později do města spolu s ukrajinskými vojáky a civilisty přijeli novináři, a to i ze zahraničních médií, kteří zaznamenali velké množství zabitých lidí na cestách. Zpravodajové BBC viděli a ukázali přibližně dvě desítky těl civilistů již 1. dubna, kdy se poprvé dostali do města.

Satelitní snímky ukazují přípravu masových hrobů

Americká společnost Maxar zveřejnila satelitní snímek ukrajinského města Buča z 31. března, na kterém je patrný asi 15 metrů dlouhý příkop v areálu místního kostela svatého Ondřeje. Už na snímku z 10. března jsou patrné zemní práce v areálu kostela.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek pocházející z 31. března ukazuje zhruba 15 metrů dlouhý příkop, který posloužil jako masový hrob.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Snímek z 10. března naznačuje, že přípravy k vykopání masového hrobu začaly již dříve.

Snímky se nepodařilo nezávisle ověřit, nicméně naznačují, že práce na masových hrobech pro civilisty začaly v době, kdy byla Buča pod ruskou kontrolou.

Ruka se nehýbe a mrtvola se neposadí

Na internetu začala rovněž kolovat tvrzení o hýbajících se mrtvolách, která mají dokazovat, že jsou záběry zinscenované. To je tvrzení, se kterým přišlo ruské ministerstvo obrany a převzala ho ruská média.

Masakr v Buči má zablokovat jednání o míru, tvrdí Moskva

Evropa

V jednom případě má muž na záběru hýbat rukou, v druhém se má muž „hrající mrtvolu“ posadit, což je následně vidět ve zpětném zrcátku vozu, ze kterého je pořízena nahrávka. Jde o video, které bylo zveřejněno jako první již 1. dubna.

V reakci na ruské obvinění z falšování důkazů ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo původní nahrávku v lepší kvalitě.

Už na první nahrávce je možné vidět hýbající se ruku jen s velkou dávkou fantazie, stejně tak mrtvolu, která se náhle posadí.

Kvalitnější video dokazuje, že ona údajná hýbající se ruka je kapka vody na čelním skle. Ona „sedící mrtvola“ není ničím jiným než zdeformováním obrazu v bočním zrcátku, jak je vidět i na okolních budovách.

Dalším argumentem ruských úřadů bylo to, že mrtvá těla v ulicích nejsou v dostatečném stadiu rozkladu. Podle ruské strany to dokazuje, že civilisté byli zabiti až po odchodu ruských vojsk. V neděli zveřejněné fotografie opět dokazují opak.

Upozorňujeme, že následující fotografie jsou drastické.

Foto: Reuters

Lidé uklízejí těla ležící v jedné z ulic v Buči.

Foto: Reuters

Tělo v pokročilém stadiu rozkladu u jednoho z domů v Buči.

V Buči zemřelo nejméně 300 civilistů, skutečné počty však budou pravděpodobně mnohem vyšší. Další znepokojivé zprávy začínají přicházet z dalších míst, odkud ruská armáda ustupuje. Zatím neověřené informace hovoří o tom, že v místech jako například Černihiv se odehrávaly podobné a možná i ještě horší zločiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám