Hlavní obsah

Rusko ničilo ocelárny bombami proti bunkrům, v podzemí uvěznilo civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol
Aktualizováno

Ve snaze zlomit odpor ukrajinských obránců Mariupolu shazovali Rusové na ocelárny Azovstal bomby určené k ničení bunkrů, řekl BBC příslušník pluku Azov Svjatoslav Palamar. Kusy betonu pak zavalily vchody do podzemního areálu, kde se ukrývají civilisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V bunkru v Azovstalu se ukrývá stovka civilistůVideo: Reuters

 
Článek

Kapitán Palamar, který zůstává dál v areálu oceláren, sdělil BBC, že ocelárny byly také ostřelovány z lodních děl.

„Všechny budovy v areálu Azovstalu jsou prakticky zničené. Shazovali těžké bomby, bomby k ničení bunkrů, které způsobily rozsáhlou destrukci,“ řekl Palamar a dodal, že „v bunkrech mají zraněné a mrtvé. Někteří civilisté zůstali uvězněni pod zhroucenými budovami“.

Foto: repro BBC

 

Vstupy do některých bunkrů byly zablokovány velkými kusy betonu, které by mohla odstranit jen těžká technika.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ocelárny Azovstal

Palamar zdůraznil, že civilisté byli na několika místech vždy daleko od bojovníků. Obvykle byli ve sklepích po osmdesáti až stu lidech. Jejich celkový počet nezná, protože některé budovy byly zničeny a k dalším se nešlo dostat kvůli neustálému ostřelování.

„Udržujeme kontakt s těmi civilisty, kteří zůstávají na místech, kam se můžeme dostat. Víme, že jsou mezi nimi malé děti, některé dokonce jen tříměsíční.“

Rusové bez ohledu na Putinův rozkaz dál bombardují Azovstal

Válka na Ukrajině

Příslušník pluku Azov vyzval k vytvoření bezpečnostního koridoru, kterým by ukrytí lidé mohli odejít, přičemž by na jejich bezpečnost měla dohlížet třetí země.

„Tito lidé si prošli lecčíms, jsou oběťmi válečných zločinů. Nevěří Rusům a jsou vystrašení,“ vysvětloval, proč by na jejich evakuaci měla dohlížet nezávislá země. Mají strach, že by je Rusové mohli mučit nebo zavraždit anebo je zavléci do Ruska.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Železárny Azovstal

Podle něj starším lidem došly léky a v areálu je asi 500 vážně zraněných obránců, kteří marně čekají na nutné lékařské zákroky včetně amputací. „Po 52 dnech blokády a těžkých bojů nám docházejí léky. Také schraňujeme nepohřbená těla našich bojovníků, které potřebujeme pohřbít s úctou na území kontrolovaném Ukrajinou.“

Britská rozvědka: Putin ustoupil od útoku na Azovstal, aby mohl použít jednotky jinde

Evropa

Kapitán dodal, že i obránci by rádi odešli, pokud by to bylo možné, ale rozhodně se nevzdají, ruským zárukám nevěří. „Všichni víme, s kým se potýkáme. Rozhodně víme, že všechny záruky, všechna prohlášení Ruské federace nic neznamenají.“

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Dým nad železárnami a ocelárnami Azovstal

Samotnému se mu odejít nechce. „Vždy jsem říkal, že tak dlouho, jak tu budeme, zůstává Mariupol pod kontrolou Ukrajiny.“

Reklama

Výběr článků

Načítám