Hlavní obsah

Rusové bez ohledu na Putinův rozkaz dál bombardují Azovstal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol
Aktualizováno

Ruské síly bez ohledu na Putinův rozkaz dál bombardují a ostřelují areál železáren Azovstal v Mariupolu. Bojuje se také o tramvajové depo, uvedl podle serveru Ukrajinska pravda poradce starosty Petro Andrjuščenko.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Mariupolské ocelárny Azovstal

Článek

„Bombardování a ostřelování území Azovstalu právě probíhá,“ uvedl Andrujščenko podle Ukrajinske pravdy.

Putin nařídil zrušit útok na ocelárny v Mariupolu

Válka na Ukrajině

Ruští vojáci svým kontinuálním útokem zřejmě porušují pokyny, které dopoledne vydal prezident Vladimir Putin.

„Považuji navrhovaný útok na průmyslovou zónu za zbytečný,“ řekl Putin ve čtvrtek ministrovi obrany Sergeji Šojguovi s odkazem na plánovanou destrukci mariupolského závodu Azovstal, ve kterém se kromě obránců schovávají stovky civilistů.

„Nařizuji vám, abyste ho zrušil,“ zněla nejdůležitější věta z jednání. Ruští vojáci se tak zřejmě pokusí poslední odpor nechat vyhladovět. Životy ukrajinských obránců, kteří se vzdají, prý Rusové ušetří.

Podle Andrujščenka se civilisty podaří zachránit, pouze pokud zasáhnou zahraniční spojenci. Už dříve mariupolští obránci vyzvali Západ k „extrakční operaci“.

Obklíčení obránci Mariupolu žádají Západ o „extrakci“

Válka na Ukrajině

Další boje se současně odehrávají v oblasti tramvajové vozovny, která je přitom od areálu Azovstalu značně vzdálená.

„Jsem přesvědčen, že okupanti se nezastaví, dokud úplně nezničí všechny, kdo jsou v Azovstali. Ani naše obránce, ani civilisty,” napsal Andrjuščenko.

Na satelitních snímcích z okolí obléhaného ukrajinského města Mariupol je vidět hromadný hrob, který se v posledních týdnech rozšířil a obsahuje více než 200 nových hrobů, uvedla ve čtvrtek soukromá americká společnost Maxar Technologies. Pohřebiště se podle ní nachází v blízkosti hřbitova ve městě Manhuš, které leží asi 20 kilometrů západně od Mariupolu. Maxar Technologies porovnávala satelitní snímky oblasti pořízené v polovině března se snímky z poloviny dubna. Podle jejích závěrů se pohřebiště začalo rozšiřovat mezi 23. a 26. březnem.

Poradce Andrjuščenko podle BBC ještě dříve uvedl, že do masových hrobů v obci Manhuš svážejí Rusové těla lidí zabitých v Mariupolu a že jde o snahu skrýt válečné zločiny.

Rusko se k těmto obviněním dosud nevyjádřilo. Do Manhuše dosud nedorazili zahraniční zpravodajové, dodala BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám