Hlavní obsah

Britská rozvědka: Putin ustoupil od útoku na Azovstal, aby mohl použít jednotky jinde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek zřejmě nařídil blokádu oceláren Azovstal v Mariupolu namísto útoku na ně, aby uvolnil síly pro boje jinde na východě Ukrajiny, uvedlo v pátek ve svém pravidelném hlášení britské ministerstvo obrany odvolávající se na zprávy z tajné služby.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Ruská obrněná technika míří k Mariupolu

Článek

Plnohodnotný útok na hutní areál by pravděpodobně znamenal značné ztráty na ruské straně, doplnilo ministerstvo.

 

Ruská armáda už pociťuje dosud utrpěné ztráty. Ve snaze obnovit svoji bojeschopnost posílá nefunkční vojenskou techniku na opravy do Ruska, stojí dále v hlášení britského ministerstva.

Kyjev: Ztráty ruských jednotek se nedaří včas nahrazovat

Evropa

Generální štáb ukrajinské armády v pátek varoval, že Rusko se chystá kvůli odvodům do armády zakázat lidem od 30. dubna opouštět poloostrov Krym. Zapovězen bude i vstup na něj.

Podle dřívější zprávy agentury TASS má být k vojenské službě v Rusku od 1. dubna do 15. července povoláno 134 500 občanů ve věku od 18 do 27 let.

Rusko od začátku své ofenzivy vysílalo na Ukrajinu mnoho branců, uvedlo také britské ministerstvo. Kreml to nejprve vehementně popíral, ale pod tlakem důkazů připustil, že k tomu docházelo. Tito nezkušení vojáci pravděpodobně až do prvního dne invaze nevěděli, že jsou posíláni do války a v řadě případů i na jistou smrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám