Hlavní obsah

Rusko a Turecko se bez Ukrajiny dohodly na vývozu jejího obilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Ankara

Rusko a Turecko se předběžně dohodly na odblokování dodávek ukrajinských zemědělských produktů přes Černé moře. Jednání se nicméně nezúčastnili zástupci Ukrajiny, o jejichž obilí jde, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Plán, na kterém se Rusko a Turecko měly předběžně dohodnout, zahrnuje odminování moře u Oděsy a poskytnutí záruk pro bezpečný průplav lodí Černým mořem, a to pod záštitou Organizace spojených národů (OSN).

Rusko se snaží přesunout zodpovědnost na Ukrajinu. Pravda je taková, že potravinovou krizi uměle vytvořilo pouze a jen Rusko
Taras Kačka, náměstek ukrajinského ministra hospodářství

Rusko podle Bloombergu také požaduje, aby mohlo kontrolovat obchodní lodě a ujistit se, že nepřevážejí žádné zbraně.

Putin je ochoten uvolnit vývoz ukrajinského obilí, uvedl předseda Africké unie

Válka na Ukrajině

O odblokování přístavů mají turečtí a ruští zástupci definitivně rozhodnout ve středu v Ankaře, kam v úterý odletí také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. „Podrobně rozebereme všechny možnosti a doufám, že se nám podaří se dohodnout,“ připustil v pondělí podle ruské státní agentury TASS.

K jednání mezi Ruskem a Tureckem však nebyli přizváni zástupci Ukrajiny, přitom právě o exportu jejích produktů se diskutuje.

Turci kupují kradené obilí, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

„Rusko se snaží přesunout zodpovědnost na Ukrajinu. Pravda je taková, že potravinovou krizi uměle vytvořilo pouze a jen Rusko,“ uvedl náměstek ukrajinského ministra hospodářství Taras Kačka.

Návrh na odblokování Černého moře komentoval také ministr zahraničí Dmytro Kuleba: „(Ruský prezident Vladimir) Putin říká, že nevyužije obchodní cesty k útoku na Oděsu. Tentýž Putin, který Německu a Francii dva dny před zahájením totální invaze na Ukrajinu tvrdil, že na nás nezaútočí. Nedá se mu věřit, jeho slovo nic neznamená.“

Rusové bezostyšně přiznali, že kradou ukrajinské obilí

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ještě v pondělí řekl, že do letošního podzimu by na Ukrajině mohlo uváznout až 75 milionů tun obilí. Kyjev sice v jednání s Británií a Tureckem připustil, že by uvítal pomoc třetího námořnictva (tureckého), raději by ale ze Západu získal protilodní střely, kterými by si zajistil bezpečný průplav lodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám