Hlavní obsah

Přepis rozhovoru: Cvičení vojsk dnes skončí, tvrdil Putin Macronovi čtyři dny před invazí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron dlouhodobě sklízí kritiku za své pravidelné telefonní hovory s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Na veřejnost se nyní dostal přepis jejich rozhovoru, jenž se uskutečnil čtyři dny před zahájením ruské invaze na Ukrajinu letos v únoru.

Foto: Ludovic Marin, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Telefonát zveřejní ve čtvrtek 30. června francouzská televize France 2. Už nyní ale některá média zveřejnila přepis dialogu.

V rozhovoru mezi oběma prezidenty je sice občas cítit vzájemný respekt, zároveň je ale v několika bodech bizarní. Obě hlavy státu se oslovují  familiárně. Na konci rozhovoru například Putin Macronovi říká, že telefonuje z posilovny ve sportovní hale a chystá se zahrát si hokej.

Včera jsem volal Zelenskému, aby se uklidnil. Ale taky vidím, že byste měli vy uklidnit své předsunuté ozbrojené síly. Pokud chceme dát šanci dialogu, musíme situaci v regionu upokojit
Emmanuel Macron, francouzský prezident

Naproti tomu Macron měl, jak vyplývá z přepisu záznamu, po svém boku poradce, kteří mu signalizovali, pokud některá slova vyřčená Putinem byla lživá či nepravdivá. Jen tento fakt už poukazuje na to, jakou váhu dialogu oba státníci přikládali.

Čiré bláznovství, kritizuje francouzská opozice cestu Macrona na Ukrajinu

Evropa

Na úvodní Macronův dotaz, jaké jsou Putinovy záměry, ruský prezident odpovídá: „Co ti na to mám říct? Sám vidíš, co se děje. Vy a (německý kancléř Olaf) Scholz jste mi řekli, že (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj je připraven učinit krok, že připravil návrh zákona o provádění Minských dohod. Ve skutečnosti nedělá nic, lže vám,“ odpověděl Putin.

„Nevím, jestli jsi slyšel jeho včerejší prohlášení, kde řekl, že Ukrajina musí mít přístup k jaderným zbraním,“ pokračoval Putin. Macronův poradce Emmanuel Bonne ale na toto prohlášení vůči svému šéfovi v rychlosti reagoval: „Ne, to je nesmysl.“

Podle Macrona Putin invazí udělal historickou chybu a nyní je v izolaci

Zahraniční

Ruský prezident následně tvrdil, že sám Macron mluvil v minulosti o tom, že Minské dohody musí být revidovány, což ale francouzská hlava státu nikdy neřekla. „Nevím, kde se váš vyjednavač učil právo,“ vmetl Macron Putinovi. „Já se jen snažím přečíst text (Minských dohod) a uplatňovat ho,“ dodal.

Macron: Potřebuji, abys mi pomohl

Putin následně naštvaným tónem pokračuje v dlouhodobě nastolené rétorice Ruska o tom, že ukrajinská vláda se k moci dostala převratem a že Zelenskyj je jedním ze zodpovědných za údajnou genocidu rusky mluvících obyvatel na Donbasu.

Zelenskyj: Macron jako prostředník selhal

Válka na Ukrajině

„Potřebuji, abys mi trochu pomohl. Situace na kontaktní linii je velmi napjatá. Včera jsem volal Zelenskému, aby se uklidnil. Znovu mu řeknu, aby to udělal, aby uklidnil všechny na sociálních sítích i ukrajinské ozbrojené síly. Ale taky vidím, že byste měli vy uklidnit své předsunuté ozbrojené síly. Pokud chceme dát šanci dialogu, musíme situaci v regionu upokojit,“ pokračoval Macron.

Ruský prezident mu vzápětí odpověděl, že cvičení na hranicích s Ukrajinou probíhají podle plánu a „dnes večer pravděpodobně skončí“, nicméně z hranic se vojáci nestáhnou, dokud se situace na Donbasu neuklidní.

Macron mu následně odpověděl, že na něj spoléhá a ať Rusko nereaguje na provokace žádného druhu.

Putin: Jdu si zahrát hokej

Francouzský prezident následně sdělil, že hovořil s americkým protějškem Joem Bidenem a že je připraven společně s ním a Putinem na tříčlennou schůzku v Ženevě. Putin zareagoval slovy, že mu je „velkým potěšením a ctí hovořit se svými evropskými protějšky i se Spojenými státy“. O pár dní později při zahájení invaze přitom západní státy označil za říši lží.

Srdečné pozdravy z Ruska: Přeji hodně úspěchů, gratuloval Putin Macronovi

Válka na Ukrajině

Macron poté po Putinovi požaduje, aby veřejně prohlásil, že o setkání stojí. Domlouvají se, že jejich poradci vše domluví mezi sebou. Putin rozhovor zakončuje slovy: „Abych k tobě byl upřímný, chtěl jsem jít hrát hokej, mluvím s tebou z posilovny. Nejprve zavolám svým poradcům.“

Den po tomto hovoru uznal Vladimir Putin Doněckou a Luhanskou lidovou republiku za samostatné státy. Ruská vojska na Ukrajinu vstoupila o další tři dny později, tedy 24. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám