Hlavní obsah

Neplánujeme útoky na další země, prohlásil Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko je připraveno na rozhovory o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu. Požaduje její neutralitu a odmítá její militarizaci, řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov po čtvrtečním setkání se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou v Turecku. Lavrov kritizoval Západ s tím, že se chová nebezpečně, když dodává zbraně na Ukrajinu, a prohlásil, že Rusko neplánuje žádné útoky na jiné země.

Foto: Stringer, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci po jendání v Turecku

Článek

„Žádné útoky na jiné země neplánujeme,“ prohlásil Lavrov. Informace o ruském útoku na pobaltské státy jsou „typickým britským fakem“, řekl Lavrov.

„Pokud jde o otázku, zda plánujeme útočit na jiné země, neplánujeme útočit na jiné země. Ani na Ukrajinu jsme neútočili. Situace na Ukrajině, to jsme mnohokrát vysvětlovali, je to situace, která vytváří přímé ohrožení bezpečnosti Ruské federace,“ uvedl šéf ruského ministerstva zahraničí.

Jaké síly má NATO na východním křídle

Evropa

Lavrov tvrdí, že Ukrajina plánovala útok na Doněckou a Luhanskou lidovou republiku již tento měsíc. „Navzdory našim mnohaletým připomínkám, nabádáním, výzvám, návrhům nás nikdo neposlouchal. Prezident Putin na toto téma mnohokrát mluvil velmi podrobně. A nová fakta, která se nyní odhalují na osvobozených územích zejména v Doněcké a Luhanské oblasti, říkají, že útok na tyto republiky byl naplánován. Byl pečlivě naplánován, byl naplánován již na tento měsíc,“ řekl ministr.

Narážel na dokumenty, které ruské ministerstvo obrany zveřejnilo ve středu a které mají údajně dokazovat, že Ukrajina chtěla provádět „útok na Donbas”, který je přitom z hlediska mezinárodního práva stále jejím územím. Z publikovaných materiálů ani nevyplývá žádný plán útoku. Jde o lednový rozkaz k posílení tamní posádky Národní gardy a její uvedení do pohotovosti vzhledem k soustředění ruských vojsk za hranicí.

Rusko zveřejnilo údajný ukrajinský plán útoku na Donbas

Evropa

Moskva tím ale zdůvodňuje svůj požadavek, aby byla Ukrajina neutrální, a žádá její demilitarizaci. Z vypuknutí konfliktu obvinil západní země, které podle něj nutily Ukrajinu, aby se rozhodla mezi Ruskem a Západem.

Západ se podle Lavrova chová nebezpečně, když dodává zbraně na Ukrajinu, protože neví, v čích rukou skončí zaslané raketomety, a vytváří tak nebezpečnou situaci na mnoho let dopředu.

„Vidíme, jak nebezpečně si západní státy včetně Evropské unie počínají a porušují všechny své základní principy, když doručují dodávky smrtících zbraní včetně přenosných protivzdušných komplexů. (...) Kam se dostanou tyto komplexy? Na to se ptáme kolegů v EU,“ prohlásil Lavrov.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Zranenou těhotnou ženu vynášejí z vybombardované nemocnice

„Nebyla to porodnice, ale základna“

Tvrdí, že popis situace z Ukrajiny je na Západě manipulován. Týká se to podle jeho slov zasažené porodnice v Mariupolu, která byla podle jeho informací bez pacientů a v rukou radikální vojenské skupiny Azov. „Pokud jde o porodnici, není to poprvé, co slyšíme o zvěrstvech, která dělají ruské síly. Porodnice byla už dávno obsazena jednotkami Azov. Ty vyhnaly personál a rodičky,“ řekl Lavrov.

Řekl, že záběry, které jsou k vidění na západě, jsou emotivní, ale „je to druhá strana konfliktu“.

Následky útoku na nemocnici v Mariupolu.Video: AP

Jak se rozvíjí speciální operace, jak Rusové válku nazývají, odmítl hodnotit s tím, že hodnocení poskytují zástupci ministerstva obrany a hodnotí ji prezident. „A nejednou řekl, že operace jde podle plánu,“ uvedl Lavrov.

Reklama

Výběr článků

Načítám