Hlavní obsah

Rusko zveřejnilo údajný ukrajinský plán útoku na Donbas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské ministerstvo obrany ve středu zveřejnilo faksimile lednového rozkazu ukrajinské Národní gardě, aby utvořila bojovou skupinu o velikosti praporu, která by na Donbasu přešla do bojové hotovosti. Podle Moskvy to svědčí o tom, že Ukrajina plánovala útok na Donbas. Z text rozkazu však nic takového neplyne.

Foto: Ministerstvo obrany RF

Článek

Ruská média zveřejnění dokumentu uvádějí jako hlavní zprávu. Server RIA Novosti materiál v titulku interpretoval jako „plán Kyjeva zaútočit na Donbas“.

Materiál působí věrohodně, jeho pravost však není možné ověřit. Rozhodně ale nejde o „plán útoku”. Ruská agentura TASS uvádí, že jde o rozkaz k přípravě útoku, ani to však v dokumentu není a nijak z něj ani neplyne, že by Kyjev plánoval na Donbasu ofenzívu proti separatistům. Jde pouze o rozkaz vytvořit z příslušníků Národní gardy taktickou skupinu o velikosti praporu pro plnění bojových úkolů v rámci a pod velením armády.

Rusové rozstříleli jadernou laboratoř v Charkově

Válka na Ukrajině

Pod rozkazem je podepsán první zástupce velitele Národní gardy Volodymyr Kondraťuk. Přílohou je podrobný plán příprav této jednotky vytvořené z příslušníků Kyjevského, Oděského a Západního okruhu Národní gardy.

Foto: Ministerstvo obrany RF

Součástí rozkazu je podrobný plán přípravy této taktické skupiny, která měla formálně vzniknout hned druhý den. Tvořit ji měli vybraní příslušníci, kteří byli očkováni proti covidu-19 a jsou připravení a morálně na výši.

Vybraní příslušníci měli hned dostat zbraně a munici a skupina měla být zabezpečena materiálem i technikou. Její součástí měly být dvě skupiny sniperů v celkovém počti třiceti. Skupina měla být také vybavena jednou sanitkou bez posádky.

Její příslušníci měli být do 26. ledna morálně a psychologicky připraveni k nasazení. Do tábora se měla přemístit 3. února a o tři dny později měla být předána pod velení ozbrojených sil. Toto status Národní gardy umožňuje.

Foto: Ministerstvo obrany RF

 

Ani slovo o bojové akci nebo útoku

V celém textu ale není ani slovo o nějaké nařízené nebo plánované bojové akci, natož o útoku. Jde pouze o rozkaz posílení ukrajinských sil v době rostoucího napětí. Rusko od loňska přisouvalo k hranicím Ukrajiny početné síly, až tam bylo skoro 170 000 vojáků. Už v říjnu se objevilo první varování, že Rusko chystá útok. V únoru se tato varování opakovala a USA i Británie varovaly Rusko, že pokud zaútočí, povede to k uvalení mimořádně tvrdých sankcí.

O hotovém plánu na údajný ukrajinský útok informoval už na konci ledna velitel milice samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Eduard Basurin. Zřejmě jde o stejný materiál, protože u zveřejněného dokumentu je datum 21. ledna a Basurin o něm informoval 31. ledna.

Pozveme sem ruské vojsko, vyhrožuje velitel doněckých separatistů

Evropa

Jak již ale bylo zmíněno, tajný rozkaz není určen armádě, nýbrž Národní gardě, což jsou jednotky spadající pod ukrajinské ministerstvo vnitra, jde tedy o jakousi obdobu četníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám