Hlavní obsah

Moskva k rozšíření NATO: Pokud Aliance přesune jaderné síly blíž, odpovíme

Moskva podnikne odpovídající preventivní opatření, pokud NATO rozmístí jaderné síly a infrastrukturu blíže ruským hranicím. V sobotu před tím podle ruských tiskových agentur varoval náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško v souvislosti s možným vstupem Švédska a Finska do Severoatlantické aliance.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz po jednání s finskou premiérkou Sannou Marinovou (vlevo) a švédskou ministerskou předsedkyní Magdalenou Anderssonovou.

Článek

„Bude nutné odpovědět podniknutím přiměřených preventivních opatření, která by zajistila proveditelnost odstrašení,“ citovala náměstka agentura Interfax. Gruško rovněž řekl, že Moskva nemá nepřátelské záměry vůči Finsku a Švédsku a nevidí „skutečné“ důvody, proč by tyto dvě severské země měly vstupovat do NATO.

Finsko zahajuje vstup do NATO

Válka na Ukrajině

Švédsko a Finsko se ke vstupu do NATO začaly přiklánět kvůli ruské agresi vůči Ukrajině. Finští nejvyšší představitelé ve čtvrtek potvrdili, že podporují vstup své země do Severoatlantické aliance.

Rusko už dříve varovalo, že pokud Finsko a Švédsko do Aliance vstoupí, zvýší vojenskou přítomnost ve své pobaltské enklávě Kaliningradu a rozmístí tam hypersonické a jaderné zbraně.

Vstup Finska do NATO bude pro Rusko hrozba, uvedl Kreml

Evropa

Gruško v sobotu zopakoval dřívější prohlášení Kremlu, že reakce Moskvy na případné rozšíření NATO bude záviset na tom, jak blízko Aliance přesune své vojenské zdroje k Rusku a jakou infrastrukturu tam umístí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám