Hlavní obsah

Vstup Finska do NATO bude pro Rusko hrozba, uvedl Kreml

Moskva
Aktualizováno

Vstup Finska do NATO bude pro Rusko představovat hrozbu, reagoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov na oznámení finského prezidenta a premiérky, kteří takový krok podpořili. Konkrétní kroky Moskvy v reakci na rozšíření NATO budou podle Peskova záviset na tom, nakolik se vojenská infrastruktura Aliance posune k ruským hranicím.

Foto: Sputnik, Reuters

Dmitrij Peskov

Článek

„Příští rozšíření NATO neučiní náš kontinent stabilnějším a bezpečnějším,” řekl Peskov.

Rusko bude podle něj analyzovat situaci se vstupem Finska do Aliance. „To vše se samozřejmě stane prvkem pro zvláštní analýzu a vypracování nezbytných opatření, aby se situace vyrovnala a zajistila se naše bezpečnost,“ uvedl mluvčí v reakci na zprávu z Finska.

Finsko zahajuje vstup do NATO

Válka na Ukrajině

Finský prezident Sauli Niinistö a ministerská předsedkyně Sanna Marinová ve čtvrtek oznámili, že podporují vstup své země do Severoatlantické aliance. Pokud země skutečně o členství v Alianci v následujících dnech požádá, bude přijímací proces zřejmě hladký a rychlý.

Neutrální Finsko k tomuto kroku nasměrovala nevyprovokovaná ruská invaze na Ukrajinu. Vstup do NATO zvažují také Švédové. Moskva před tím opakovaně varuje a vysílá různé výhrůžky.

Finsku a Švédsku přijdou při napadení na pomoc Britové. Johnson podepsal dohody

Zahraniční

Peskov uvedl, že reakce Ruska bude záviset na tom, nakolik se vojenská infrastruktura Aliance posune k hranicím země. „Vše bude záviset na tom, jak bude tento proces expanze vyjádřen v budoucnu, jak moc se vojenská infrastruktura posune, přiblíží se k našim hranicím,“ řekl mluvčí Kremlu.

Podle ruských agentur také uvedl, že žádná strana si nepřeje přímý střet mezi Ruskem a NATO, současně ale varoval, že Rusko odpoví na případný zásah do „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá válku, kterou od konce února vede proti Ukrajině.

Podpora vstupu i z Česka

Zástupci Severoatlantické aliance včetně Česka ve čtvrtek naopak vyjadřovali silnou podporu přijetí Finska do NATO. Vývoj přivítal český premiér Petr Fiala či premiérky Dánska a Estonska.

Finské plány ocenil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který po telefonu mluvil s finským prezidentem Niinistöm.

Reklama

Výběr článků

Načítám