Hlavní obsah

Scholz podpořil vstup Finska a Švédska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se budou Finsko a Švédsko chtít připojit k Severoatlantické alianci a oficiálně o to požádají, jak v souvislosti s ruskou agresí opakovaně naznačovaly, mohou se podle spolkového kancléře Olafa Scholze spolehnout na německou podporu.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz po jednání s finskou premiérkou Sannou Marinovou (vlevo) a švédskou ministerskou předsedkyní Magdalenou Anderssonovou.

Článek

„V obou zemích se odehrává debata o vstupu do naší obranné aliance, do NATO. Jsou to diskuse a rozhodnutí, které musí učinit samy Finsko se Švédskem. Pro nás je ale samozřejmé, že když se rozhodnou být součástí NATO, pak mohou počítat s naší podporou,“ řekl Scholz po jednání s premiérkami Finska a Švédska Sannou Marinovou a Magdalenou Anderssonovou.

Kancléř zdůraznil, že ruská invaze na Ukrajinu byla momentem zvratu, neboť Rusko zvolilo útočnou válku a chce násilím opět změnit hranice v Evropě, což bylo dosud na kontinentu nemyslitelné.

Stoltenberg: Finsko a Švédsko můžeme přijmout do NATO rychle

Evropa

Sholz: Putinem si nemůže být nikdo jistý

„Nikdo si proto nemůže být jistý, že se ruský prezident (Vladimir Putin) s ruskou vládou nerozhodnou při jiné příležitosti násilím porušit dohody a práva dalších národů,“ řekl Scholz. Dodal, že to je důvod, proč nyní Německo a západní spojenci posilují svou obranu.

Německo se v reakci na invazi rozhodlo dávat na obranu více než dvě procenta hrubého domácího produktu, jak se státy NATO dohodly, a chystá zvláštní zbrojní fond o objemu 100 miliard eur (2,47 bilionu Kč).

Marinová novinářům řekla, že Finsko se Švédskem jsou pevně odhodlané se bránit. „Švédsko s Finskem nyní čeká důležité bezpečnostní rozhodnutí,“ řekla finská premiérka. Uvedla, že rozhodnutí Helsinek bude výhradně takové, které posílí nejen Finsko, ale i Evropskou unii. Anderssonová poznamenala, že bezpečnost její země a Finska je provázaná.

Vy chcete do NATO? Tak zapomeňte na bezjaderný Balt, vzkazuje Moskva Švédsku a Finsku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám