Hlavní obsah

Finsko zahajuje vstup do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinki
Aktualizováno

Finský prezident Sauli Niinistö a ministerská předsedkyně Sanna Marinová oznámili, že podporují vstup země do Severoatlantické aliance (NATO). Švédsko bude brzy následovat, informuje britský list Guardian. Britský premiér Boris Johnson navštívil obě severské země ve středu a podepsal vzájemné bezpečnostní dohody.

Foto: Profimedia.cz

Finský prezident Sauli Niinistö

Článek

Finsko a Švédsko přehodnocují svou neutralitu a zvažují členství v NATO v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

„Členství v NATO by posílilo bezpečnost Finska. Jako člen NATO by Finsko posílilo celou obrannou alianci. Finsko musí neprodleně požádat o členství v NATO. Doufáme, že kroky, které jsou k tomuto rozhodnutí zapotřebí, budou urychleně učiněny během několika příštích dnů,” stojí ve společném prohlášení, které publikoval Úřad finského prezidenta.

Podpora vstupu Finska do NATO v posledních měsících rekordně vzrostla. Podle posledního průzkumu veřejnoprávní televize YLE je 76 procent Finů pro a pouze 12 procent proti.

Pokud Finsko do NATO skutečně vstoupí, zásluhu ponese primárně ruský prezident Vladimir Putin. V letech před ruskou invazí na Ukrajinu se podpora finského členství pohybovala pouze kolem 25 procent.

Finsku a Švédsku přijdou při napadení na pomoc Britové. Johnson podepsal dohody

Zahraniční

Na dotaz, zda Finsko ruského prezidenta provokuje tím, že zvažuje členství, odpověděl prezident Sauli Niinistö : „Já bych mu řekl: Ty za to můžeš. Podívej se do zrcadla.”

Finsko, které má s Ruskem společnou hranici dlouhou 1303 kilometrů a složitou minulost, od ruské anexe Krymu v roce 2014 postupně zintenzivňuje spolupráci s NATO jako jedna z jeho „partnerských” zemí.

Scholz podpořil vstup Finska a Švédska do NATO

Evropa

Norsko, Dánsko a všechny tři pobaltské státy už členy aliance jsou. Očekávaný vstup Finska a Švédska Rusko označuje za ohrožení vlastní bezpečnosti.

Ve středu navštívil Finsko a Švédsko britský premiér Boris Johnson, který podepsal vzájemné bezpečnostní dohody. Slíbil, že by severským státům přišli Britové na pomoc, kdyby to bylo potřeba.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Výběr článků

Načítám