Hlavní obsah

Mezi Ruskem a „neposlušným“ Kazachstánem roste napětí

Napětí mezi Kazachstánem a Ruskem v posledním týdnu stouplo. Rusko v pondělí přestalo přijímat ropu z Kazachstánu určenou na tranzit do Evropy s odkazem na to, že v přístavu Novorossijsk byla objevena munice z druhé světové války. Minulý týden prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev jako jeden z hlavních hostů Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra veřejně prohlásil, že Kazachstán neuzná samozvané lidové republiky na Donbasu a nemíní obcházet západní sankce uvalené na Moskvu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Kazachstánský prezident Tokajev na petrohradském fóru

Článek

Dopravu ropy z Kazachstánu do Evropy přes Novorossijsk Rusko v pondělí zrušilo s tím, že v přístavu bylo objeveno na 50 kusů různých výbušnin z druhé světové války. Přístav proto byl uzavřen, uvedl server AKIpress. To vedlo k pozastavení dodávek ropy z Kazachstánu. Odminování přitom může trvat až do konce června.

Kazachstán ročně vyváží 67 milionů tun ropy do Evropy právě přes Rusko.

Přeprava ropy kaspickým ropovodem byla už před třemi měsíci přerušena, neboť potrubí poškodila bouře. Podle ministerstva energetiky ale dočasné pozastavení vývozu export ropy zatím neohrožuje.

Neposlušný Kazachstán

Otázkou je, zda jde jen o náhodnou koincidenci nebo o cílený ruský tlak na Kazachstán, který dostatečně Moskvu nepodporuje.

Prezident Kazachstánu se před všemi postavil Putinovi: Kvazistáty na Donbase neuznáme

Zahraniční

Tokajev v pátek prohlásil, že Kazachstán neuzná samozvané republiky na Donbasu. Učinil tak veřejně přímo před ruským prezidentem Vladimirem Putinem na pódiu v sále plném delegátů ekonomického fóra.

„Moderní mezinárodní právo stojí na Chartě Organizace spojených národů. Dva principy OSN se však dostaly do rozporu – územní celistvost státu a právo národa na sebeurčení. Počítám, že kdyby se právo národů na sebeurčení skutečně uskutečnilo, tak na Zemi vznikne více než 500 či 600 států. A samozřejmě vypukne chaos. Z tohoto důvodu neuznáváme ani Tchaj-wan, ani Kosovo, ani Jižní Osetii, ani Abcházii. A tento princip nejspíše uplatníme i na kvazistátní útvary, jakými se podle našeho názoru jeví být Luhansk a Doněck,“ odpověděl prezident Kazachstánu na dotaz moderátorky, ředitelky prokremelské televize RT Margarity Simonjanové.

Kazachstán nepomůže Rusku obcházet sankce

Už ve čtvrtek Tokajev řekl stanici Rossija-24, že Kazachstán neplánuje porušit západní sankce uvalené na Rusko, jak už dříve uvedli kazachstánští představitelé. Podle serveru BNE Intellinews uvedl, že jejich vyjádření jsou správná: „Sankce jsou sankce. Nemůžeme je porušovat, zvláště když jsme dostali ze Západu varování o možných druhotných sankcích na naši ekonomiku, pokud sankce (na Rusko) porušíme. Zdůrazňuji však, že pokračujeme ve spolupráci s ruskou vládou, řekl bych že intenzivněji, a dosáhli jsme nutných dohod, které sankce neporušují.“

Tokajev se neshodl s Putinem ani v názoru, že globální ekonomická krize znamená konec nadvlády Západu. „Musíte vidět, že USA jsou pevné, co se týká ekonomického rozvoje,“ nechal se slyšet.

Světový řád podřízený USA skončil, prohlásil Putin

Zahraniční

Rusko očekávalo, že Kazachstán invazi na Ukrajinu plně podpoří, protože na začátku roku příslušníci ruských speciálních sil pomáhali potlačit protesty v Kazachstánu, které propukly po prudkém zdražení energií.

Kazachstán kvůli tomu už dříve čelil opakované kritice ruských médií, podle nichž je nevděčný. Tokajev uvedl, že se v Rusku okolnosti zásahu zkreslují, když se tvrdí, že Rusko zachránilo Kazachstán a ten musí ležet Moskvě u nohou, protože ruský kontingent byl v zemi jen deset dní a nevypálil ani ránu.

Tokajev na ruské výhrady reagoval tím, že vyjádření ruských poslanců, novinářů i umělců o situaci v Kazachstánu jsou „zcela nepřesná“. Stěžoval si hlavně na vyjádření manžela Simonjanové, režiséra Tigrana Keosajana. Ten kritizoval to, že Kazachstán neuspořádal přehlídku ke Dni vítězství, a označil zemi za „nevděčnou“. Poznamenal, že by se tato postsovětská země měla „pozorně dívat na Ukrajinu“.

„Jsem vděčný Vladimíru Putinovi, který komplexně vymezil pozici nejvyššího vedení, tedy Kremlu, ve vztahu ke Kazachstánu a dalším zemím. Ve skutečnosti nemáme žádné problémy, které by se daly překroutit a mohly zasévat neshody mezi našimi národy, a tím způsobit škody našemu lidu a samotné Ruské federaci,“ řekl Tokajev v jasné snaze obrousit hrany.

Prezident Kazachstánu odmítl ruské státní vyznamenání. Žádné dostat neměl, zareagoval Kreml

Evropa

Tokajev také upozornil na to, že po zahájení války na Ukrajině opouští Rusko mladí vzdělaní lidé, tak jako předtím odjížděli z Kazachstánu po potlačení protestů. „Oni nyní přispívají k rozvoji jiných zemí. Myslím, že je to naše selhání,“ varoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám