Hlavní obsah

Světový řád podřízený USA skončil, prohlásil Putin

Petrohrad
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickém fóru v Petrohradu prohlásil, že skončil jednostranný světový řád podřízený prý Spojeným státům, které se podle něj cítí vyslancem boha na zemi, nemají žádné povinnosti, ale jen své vlastní „posvátné zájmy“.

Foto: Maxim Šemetov, Reuters

Vladimir Putin na Mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě

Článek

Tvrdil také, že Evropská unie ztratila globální konkurenceschopnost i politickou svrchovanost. Předpověděl vzestup populismu a výměnu elit v evropských zemích.

Ruský prezident také znovu obhajoval své rozhodnutí napadnout Ukrajinu a kritizoval sankce Západu, které mají Moskvu donutit k ukončení agrese a stažení vojsk ze sousední země.

Putinův projev v Petrohradu posunuli kvůli kybernetickým útokům

Zahraniční

Putin zdůraznil, že ruská ekonomika se dokázala s tímto tlakem vyrovnat. „Ekonomický blitzkrieg neměl šanci uspět,“ zdůraznil Putin na letošním petrohradském ekonomickém fóru.

Západní sankce podle něj přinášejí větší škody jejich tvůrcům než Rusku. Ztráty EU prý mohou přesáhnout 400 miliard dolarů, což doléhá na obyvatelstvo a firmy.

„Tato epocha (dominance USA ve světě) skončila nehledě na všechny pokusy ji zachovat, zakonzervovat jakýmikoliv prostředky,“ uvedl Putin.

„Změny představují přirozený běh dějin, protože civilizační různorodost planety a bohatost kultur lze těžko spojit s politickými, ekonomickými a dalšími šablonami. Ty nefungují,“ dodal.

Svět založený na „hře na jednu branku“ je podle něj přirozeně nestabilní.

Putin podobně jako při květnové vojenské přehlídce v Moskvě obhajoval „speciální vojenskou operaci“, jak Kreml nazývá válku, rozpoutanou na konci února na prezidentův rozkaz proti sousední Ukrajině.

Ohlásí Putin v pátek mobilizaci? Ne, prohlásil Peskov

Evropa

„Ve vzniklé situaci, na pozadí rostoucích rizik a hrozeb, bylo rozhodnutí Ruska o uskutečnění speciální vojenské operace vynuceno,“ prohlásil Putin.

„Bylo to nepochybně těžké, ale vynucené a nezbytné. Toto rozhodnutí svrchované země, na které má bezpodmínečné právo, je založeno na Chartě OSN hájit svou bezpečnost,“ doplnil.

Putin ponouká firmy, aby zůstaly v Rusku

Část svého vystoupení Putin věnoval i zahraničním firmám či podnikům, které podnikají se zahraničními partnery.

„Některé společnosti zažívají komplikace kvůli sankcím, ale tyto restrikce otevírají nové příležitosti pro rozvoj ekonomiky země,“ uvedl Putin. „Rusko nikdy nepůjde cestou sebeizolace a bude rozšiřovat spolupráci s těmi, kdo s ním bude chtít spolupracovat,“ zdůraznil.

Tuto otevřenost západním firmám, které by chtěly zůstat na ruském trhu, opakuje Kreml již několik týdnů. Putin opět zopakoval, že kdokoliv chce nyní spolupracovat s Ruskem, je pod velkým tlakem.

Ohlásí Putin v pátek mobilizaci? Ne, prohlásil Peskov

Evropa

Následně zopakoval, že ruské podniky dosáhly již v řadě odvětví úspěchů v nahrazování západního zboží.

„Rád bych ale zdůraznil, že nahrazení dovozu není všelékem ani kardinálním řešením. Pokud budeme pouze opakovat ostatní, snažit se nahradit zahraniční zboží i těmi nejkvalitnějšími kopiemi, pak budeme ostatní jen dohánět,“ uvedl Putin s tím, že Rusko musí být schopné vytvářet vlastní špičkové technologie.

Nedodal už, že výroba v průmyslu je do značné části závislá na západních technologiích či strojích. Pokud se je nepodaří nahradit, bude to ruský průmysl značně omezovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám