Hlavní obsah

Prezident Kazachstánu odmítl ruské státní vyznamenání. Žádné dostat neměl, zareagoval Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev odmítl v pátek převzít Řád Alexandra Něvského tedy ruské státní vyznamenání, které je udělováno za obecné zásluhy o vlast. Uvedl to jeho mluvčí s tím, že prezident do konce svého volebního období nepřijme žádné domácí ani zahraniční ocenění. Kreml nyní popírá, že by vůbec k nabídce došlo.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem na ekonomickém fóru v Petrohradu

Článek

Tokajev se rozhodl nepřijmout ruské státní vyznamenání, podobně jako nedávno nepřijal Manasův řád, který mu byl nabídnut při květnové návštěvě Kyrgyzstánu.

Informoval o tom na Telegramu politolog Yerbol Edilov. Informaci následně potvrdil zpravodajskému serveru Tengrinews.kz i mluvčí hlavy státu Ruslan Zheldibai. Ten uvedl, že prezident poděkoval, ale s ohledem na svoje dřívější vyjádření se rozhodl vyznamenání nepřijmout.

Zprávu, že by si kazachstánský prezident dovolil nepřevzít vyznamenaní, které v minulosti obdrželi třeba běloruský prezident Alexandr Lukašenko nebo hlava Tádžikistánzu Emómalí-ji Rahmón, však následně dementoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Nevím, odkud tato informace pochází, protože udělení vyznamenání nikdy nebylo v plánu,” konstatoval Peskov. Jeho tvrzení je tak v rozporu s tím, co uvedl Tokajevův tiskový odbor.

Samozvané republiky neuzná

Tokajev se v pátek pátek zúčastnil společné debaty prezidentů Kazachstánu a Ruska na ekonomickém fóru v Petrohradu. Nerozpakoval se Vladimiru Putinovi sdělit svůj odlišný postoj k situaci na Ukrajině a zdůraznil, že nezávislost samozvaných republik na Donbase nelze uznat.

Prezident Kazachstánu se před všemi postavil Putinovi: Kvazistáty na Donbase neuznáme

Zahraniční

I když je Kazachstán po Bělorusku nejbližší ruský spojenec, svůj postoj vůči konfliktu na Ukrajině jasně deklaroval již počátkem března, když uvedl, že na Ukrajinu nevyšle své vojáky a nezávislost samozvaných republik neuzná.

Postsovětská země se v současnosti významně orientuje také na spojenectví s Čínou. Zároveň respektuje sankce uvalené na Rusko mezinárodním společenstvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám