Hlavní obsah

Dostali jsme jen zlomek potřebné pomoci, stěžuje si Kyjev. Potřebuje další a rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Brusel

Ukrajina dostala jen deset procent z pomoci, kterou potřebuje k obraně proti ruské invazi, uvedla v noci na středu tajemnice ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že Ukrajina musí dostat více těžkých zbraní.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci nabíjejí francouzskou houfnici Caesar.

Článek

„Dnes máme asi deset procent toho, o čem dala Ukrajina najevo, že potřebuje,“ řekla Maljarová v den, kdy mají jednat ministři obrany států NATO o pomoci Ukrajině.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v pondělí napsal na Twitteru, že Ukrajina potřebuje 1000 houfnic ráže 155 mm, 500 tanků, 300 salvových raketometů a 2000 obrněných vozidel.

Rusko má převahu, potřebujeme tisíc houfnic a 500 tanků, žádá Ukrajina NATO

Evropa

„Ukrajina potřebuje dostat více těžké techniky,“ řekl před jednáním generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

„Spojenci a partneři NATO takové zbraně poskytli a stupňují toto úsilí,“ dodal, přičemž zmínil, že Aliance podporuje Ukrajinu už od ruské anexe Krymu v roce 2014 – vycvičila a poskytla vybavení desítkám tisíc vojáků a důstojníků, kteří jsou nyní na frontě.

„Nemůžeme předvídat, kdy válka skončí, ale musíme být připraveni poskytovat pomoc delší dobu, a o tom se bude jednat v Bruselu,“ dodal Stoltenberg.

Ukrajinské požadavky na těžké zbraně jsou takřka nesplnitelné

Evropa

Rusko má větší zdroje, varovala Maljarová

„Ukrajina dnes používá veškerou svou moc a sílu, aby se postavila Rusku,“ uvedla Maljarová. „Rusko má mnohem větší možnosti, co se týká výzbroje a množství vojáků bez ohledu na to, jaké úsilí Ukrajina vyvine, bez ohledu na profesionalitu naší armády. Bez pomoci partnerů nebudeme schopni tuto válku vyhrát,“ podotkla.

Upozornila, že ukrajinská armáda denně spotřebuje 5000 až 6000 dělostřeleckých granátů, přičemž Rusko jich za stejnou dobu vypálí desetkrát více.

Ukrajina ztrácí denně 100 až 200 vojáků, docházejí jí granáty

Evropa

Dodala, že pomoc musí dorazit rychle: „Očekáváme, že naši západní partneři budou nejen souhlasit s pomocí, jak už to dělají nyní, ale bude tu taky jasný časový rámec (dodávek pomoci) a půjde o nejbližší dobu. Pak to bude přesně ta pomoc, kterou Ukrajina potřebuje.“

Reklama

Výběr článků

Načítám