Hlavní obsah

Ukrajina ztrácí denně 100 až 200 vojáků, docházejí jí granáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V bojích na Ukrajině denně padne 100 až 200 vojáků. Stanici BBC to řekl ve čtvrtek poradce prezidenta Michajlo Podoljak. Ukrajincům také chybí těžké zbraně a munice do nich, uvedl podle listu The Guardian zástupce šéfa ukrajinské rozvědky.

Foto: ČTK/AP

Ostřelování Bohorodične severozápadně od Slovjansku

Článek

Podoljakova čísla o padlých jsou výrazně vyšší než dosud uváděná, prezident Volodymyr Zelenskyj mluvil o 60 až sto obětech a ministr obrany Oleksij Reznikov v úterý uváděl sto mrtvých a pět set zraněných. Podle Reznikova však umírá i hodně ruských vojáků.

Nejmenovaný západní představitel v noci na pátek odhadl celkový počet zabitých Rusů na 20 000. Vojenský správce Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že ruští vojáci „umírají jako mouchy“, ale Ukrajinci čelí obtížím kvůli katastrofálnímu nedostatku dělostřelectva.

Na Ukrajině padlo až 20 tisíc Rusů

Evropa

Podle Podoljaka jsou vysoké počty obětí dány tím, že na frontě panuje „naprostá nerovnováha“. „Ruské síly vrhly na frontu skoro všechny nejaderné zbraně včetně těžkého dělostřelectva, salvových raketometů a letectva,“ sdělil Podoljak, čemu se musejí Ukrajinci bránit.

„Naše požadavky na dodání artilerie nejsou nějaký druh rozmaru, ale objektivní potřeba, která vychází ze situace na bojišti,” řekl Podoljak s tím, že raketometů potřebují Ukrajinci 150 až 300.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Pole u Slovjansku plné kráterů od dělostřelecké palby

Dochází dělostřelecká munice

„Ukrajina má jednu hlaveň na deset až patnáct ruských,“ upozornil zástupce náčelníka ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj a zmínil i ohromnou spotřebu munice. Podle něj Ukrajinci denně vypálí 5000 až 6000 dělostřeleckých granátů. Satelitní záběry bojiště ukazují pole, kde je jeden kráter vedle druhého jako za první světové války.

Výrazná vzpruha. Polsko poslalo na Ukrajinu nejmodernější houfnice Krab

Evropa

„Spotřebovali jsme téměř všechnu dělostřeleckou munici (pro sovětské zbraně ráže 152 mm) a nyní používáme standardní granáty NATO ráže 155 mm,“ upozornil Skibickyj. Ukrajinci tak musejí používat k palbě především dodané houfnice ráže 155 mm, jako jsou americké M109 Paladin, jichž Norsko poskytlo 22, osmnáct polských Krabů, šest francouzských Caesarů a slovenské Zuzany 2.

Na Ukrajině už operují americké houfnice z Norska

Evropa

„Evropa také dodává granáty menší ráže, ale jak jí docházejí, množství se zmenšuje,“ dodal, aniž by specifikoval ráži, tedy jde-li o granáty do západních houfnic ráže 105 mm, nebo do sovětských ráže 122 mm a tankových kanonů ráže 125 mm.

Reklama

Výběr článků

Načítám