Hlavní obsah

Ukrajinské požadavky na těžké zbraně jsou takřka nesplnitelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pondělní vyjádření poradce ukrajinského prezidenta Michajla Podoljaka, že Ukrajina potřebuje k zastavení ruského postupu tisíc houfnic ráže 155 mm a 500 tanků nebo 300 salvových raketometů, jsou jen obtížně splnitelné, napsal v analýze list The Guardian.

Foto: Reuters

Výstřel z americké houfnice M777 na frontě v Doněcké oblasti

Článek

Platí to zejména v případě salvových raketometů. Podoljak žádá skoro polovinu salvových raketometů, které mají ve výzbroji Spojené státy. Podle Mezinárodního institutu pro strategická studia má americká armáda 363 raketometů HIMARS na kolovém podvozku a 225 kusů M270 na pásovém podvozku.

Americká námořní pěchota jich má dalších 47. Britové pak disponují 35 kusy M270. Další, které mají ve skladech, už slíbili poslat.

I v případě houfnic ráže 155 mm jde o polovinu všech, co mají Američané. Předtím, než USA dodaly Ukrajině 109 tažených houfnic M777, jich měla americká armáda 58 a námořní pěchota dalších 481. Samohybných houfnic M109 Paladin mají pak necelou tisícovku.

Evropské země NATO mají většinou houfnice této ráže v desítkách nebo nanejvýš nízkých stovkách kusů.

Rusko má převahu, potřebujeme tisíc houfnic a 500 tanků, žádá Ukrajina NATO

Evropa

Lepší je situace s tanky, jen Spojené státy mají asi 2650 tanků Abrams ve výzbroji a dalších asi 3450 ve skladech. I dodávka 2000 obrněných transportérů by byla teoreticky splnitelná, stejně jako tisícovka dronů.

Podoljakovy požadavky se považují za záměrně přehnané, minulý týden další poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč řekl, že k zastavení ruské ofenzívy je potřeba 60 salvových raketometů. Podle některých expertů jich Ukrajina ve skutečnosti žádá stovku.

Ukrajina ztrácí denně 100 až 200 vojáků, docházejí jí granáty

Evropa

I umírněnější požadavky v podobě třetiny těchto zbraní jsou ale vysoké a obtížně splnitelné, aniž by to ohrozilo obranyschopnost zemí, které je poskytnou. Navíc je tu problém s logistikou. Není snadné takový objem zbraní dostat na Ukrajinu, a hlavně dodat k nim adekvátní množství munice.

Ukrajinci denně vypálí 5000 až 6000 dělostřeleckých granátů. Rusové pak 50 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám