Hlavní obsah

Změny nálad, vztek? Možné dopady léku budí obavy

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z léků, jimiž se Donald Trump léčí, vyvolává u části Američanů obavy. Užívání kortikosteroidu dexametazon totiž mohou v některých případech provázet vedlejší účinky jako prudké změny nálad, zvýšená agresivita či zmatečnost.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Prezident jej bude užívat krátkodobě, takže z dlouhodobých následků léku nemám obavy. Ale u zhruba 30 až 40 procent lidí lze rozhodně pozorovat velice vážné dopady,“ řekl Ashish Jha, děkan Brown University School of Public Health.

Obavy má podle listu The New York Times i část zaměstnanců Bílého domu. „Někteří z nich přemýšlejí, zda Trumpovo chování nezesílil koktejl léků. Mezi nimi je i dexametazon, steroid, jenž může vyvolat změny nálad a posilovat pocity zvýšené energie a euforie,“ napsal deník.

Už i nosič Trumpova jaderného kufříku má koronavirus

Koronavirus

Stanice NBC pak uštěpačně poznamenala: „Co to o člověku vypovídá, když se těžko hledá rozdíl mezi jeho obvyklou osobností a osobností, která se projevuje, když bere léky vyvolávající změny nálad?“

Trumpovi přejí uzdravení až v Kosovu, fanoušek kvůli tomu sáhl do vlastní kapsy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám