Hlavní obsah

Škody po mrazech jsou 2,1 miliardy, spočítali vinaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dopady nočních mrazů, které v posledních dnech zasáhly Česko, jsou na vinicích katastrofální. Způsobené škody Svaz vinařů vyčíslil na 2,1 miliardy korun. Na páteční tiskové konferenci to oznámil prezident svazu Martin Chlad. V Čechách mrazy zdecimovaly až 95 procent úrody, na Moravě jsou škody menší.

Živě: TK Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy.Video: ČTK

 
Článek

Podle Chlada vinaři takovou situaci, kdy nejprve přišla vedra a následovaly zimy, nepamatují.

„Aktuální částka, kterou jsme dopočítali, tak činí 2,1 miliardy škody, a to jak na obchodovatelné surovině ušlé na základě poničené révy, tak na základě ušlých zisků spjatých s prodejem produktů, primárně tedy vína jako takového,“ prohlásil Chlad.

V Čechách vinaři evidují „absolutní škody“, mrazy tam totiž zdecimovaly více než 95 procent úrody.

„Na Moravě se naženou ještě některá čísla nahoru, takže se bavíme o škodách na úrovni 25 až 27 procent. Když to zprůměrujeme na celou republiku, tak se pohybujeme na úrovni 35 procent, možná trochu výš,“ dodal Chlad. V Čechách, kde jsou vinohrady výrazně poškozenější, totiž není tolik vinic jako na Moravě, kde škody nejsou takové.

Dodatečné náklady vinařům podle něj vzniknou ve spojitosti s tím, že nebude uplatnění pro lidi, které už pro práci na vinohradech najali.

Nechtějí už diskuzi o dani

Vinaři žádají aktivnější přístup ministerstva zemědělství k řešení jejich problémů a také zastavení diskuze o zavedení spotřební daně na tiché víno. Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) pozvali vinaři na veřejnou diskuzi, která se uskuteční začátkem května ve Velkých Bílovicích za účasti stovky vinařů. Chtějí ho seznámit se svými očekáváními.

Už ve čtvrtek škody po mrazech vyčíslili také ovocnáři, kteří oznámili ztrátu více než jedné miliardy korun.

Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám