Hlavní obsah

Ze supermarketů se Rusové mají vrátit zpět na tržnice, plánuje premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská vláda se rozhodla bojovat s rostoucími cenami potravin vytvořením sítě velkoobchodních tržnic s potravinami. Výsledné prodejní ceny by měly být díky konkurenci nižší než v obchodech, informoval premiér Michail Mišustin.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Michail Mišustin

Článek

„Podle prezidenta (Vladimira Putina) je klíčovým úkolem roku zvýšit produkci a dodávky kvalitních, cenově dostupných potravin. Velkoobchodní trhy s potravinami pomohou ruským podnikatelům v zemědělství prodávat jejich výrobky co nejblíž spotřebiteli, přímo ve velkých městech,“ uvedl Mišustin minulý týden po setkání s vicepremiéry své vlády.

Švýcarsko přijalo stejné sankce jako Evropská unie. I na Putinovy dcery

Ekonomika

Úřady se chystají povolit ve stejných prostorách i maloobchodní prodej, a vytvořit tak alternativu obchodním řetězcům.

Pouštějte kamiony, naléhají potravináři

„Lidé si budou moci vybrat, kde je pro ně výhodnější a pohodlnější si nakoupit,“ dodal Mišustin. Zmíněný krok předpokládá také legislativní změny, citovala jej ruská média.

Německo dovozcem potravin číslo 1
Podle údajů ruské federální celní správy za rok 2021 z celkového objemu ruského importu tvořily potraviny více než desetinu.
Největším zahraničním dovozcem potravin bylo Německo.

Protiruské sankce kvůli agresi na Ukrajině dopadají přímo i nepřímo i na potravinářský průmysl. Ruští výrobci proto apelovali na předsedu vlády, aby Moskva v rámci recipročních opatření nezakazovala vjezd kamionů ze zemí EU na ruské území, upozornil zpravodajský web fontanka.ru.

Další balík sankcí EU vůči Rusku čeká Jourová v příštím týdnu

Domácí

Podle ruských potravinářů by to znamenalo, že by definitivně zůstali bez klíčových ingrediencí ze zahraničí.

„V případě některých ingrediencí jsou výrobci stoprocentně závislí na evropském dovozu. U jiných činí import ze zemí EU šedesát procent,“ citoval Kommersant jednoho z výrobců.

Reklama

Výběr článků

Načítám