Hlavní obsah

Trump: Vakcína spěchá jako kdysi atomová bomba

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcínu proti novému koronaviru do konce tohoto roku znovu slíbil prezident USA Donald Trump, přičemž nasazení k jejímu vývoji přirovnal k úsilí v rámci projektu Manhattan za druhé světové války, jež vedlo k sestrojení první americké atomové bomby.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Když říkám rychle, pak ji chceme mít do konce roku, můžeme-li. Možná dřív,“ prohlásil před novináři Trump, který se tím po více než dvou týdnech vrátil k tématu Operace Warp Speed, jak byl pojmenován společný podnik státního a soukromého sektoru.

Země se otevře, podotkl prezident

Urychlený výzkum má vyjít ze 14 dosud nejslibnějších variant. „Znamená to ve velkém a znamená to rychle,“ řekl Trump o operaci. „Jde o masivní vědecký, průmyslový a logistický podnik, který naše země neviděla od projektu Manhattan,“ dodal.

Zároveň ale prohlásil: „Vakcína nevakcína, země se znovu otevře.“ Tím překvapil už po prvním květnovém týdnu, když tvrdil, že vakcína ani testy nejsou potřeba, protože nákaza zase odejde.

Očkování proti koronaviru už na podzim, věří v USA

Koronavirus

Přitom koncem dubna, kdy řekl, že vakcínu USA vyvinou rychlostí, kterou svět neviděl, převzal na otázku reportéra za celou záležitost osobní odpovědnost.

Že nákaza sama od sebe „zázračně” zmizí, tvrdil Trump už na přelomu února a března, mělo se tak podle něj stát v dubnu. Pandemie ale naopak nabrala na síle.

Washington možná přispěje WHO, ale jen desetinou

Prezident a jeho okolí se podrobují kontrolám denně. I vědci jeho krizového štábu ovšem upozorňují, že s ohledem na potřebu klinických testů potrvá vakcína minimálně rok, rok a půl, a varují před očkováním neprověřenou látkou.

USA by mohly znovu přispívat do rozpočtu Světové zdravotnické organizace (WHO), ale jen desetinou původní sumy, asi jako Čína, nastínil v tweetu Trump. V dubnu financování zmrazil, jelikož podle něj WHO v počátku pandemie selhala. Loni činil podíl USA na jejím rozpočtu víc než pětinu.

Vakcína v podobě tablet se začne testovat na lidech

Koronavirus

Zatímco četné americké obchody a potravinové banky pociťují nedostatek masa, budou farmáři nuceni utratit až deset milionů prasat vůli výpadku masokombinátů, hlásí podle televize CBS střechová organizace producentů vepřového masa. Čtrnáct tisíc nakažených osob je spojeno se 181 firmami na zpracování masa po celých USA a dosud nemoci podlehlo 54 jejich zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám