Hlavní obsah

Vakcína v podobě tablet se začne testovat na lidech

Novinky, nčs

Některé vědecké týmy snažící se přijít s účinnou vakcínou proti novému koronaviru jsou ve fázi, kdy testují látku na lidech. Na to se začátkem července chystá i americká firma, která vyvíjí vakcínu v podobě tablety. Za vývojem stojí americký imunolog Sean Tucker.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Dvaapadesátiletý Tucker, jenž řídí vývoj tablety v kalifornské laboratoři, uvedl, že do konce letošního roku by mohly být vyrobeny miliony dávek tablety. Osmičlenný tým okolo Tuckera momentálně zkouší několik variant vakcíny a první z nich vstoupí do testování na lidech na začátku července.

„Doufám, že koncem roku a začátkem toho příštího budeme mít my i ostatní laboratoře připraveny miliony dávek vakcín. Řekl bych, že to není nereálné množství vzhledem k tomu, kolik peněz do výzkumu poskytla americká vláda a další,“ vyjádřil naději pro server Daily Mail Tucker, jenž je vedoucím vědcem ve společnosti Vaxart, která se specializuje na vývoj orálních vakcín.

Orální vakcína, kterou společnost vyvíjí, je vyrobena z mrtvého adenoviru, tedy patogenu, který je například jednou z příčin běžného nachlazení. K němu jsou přidávány některé z genů, které tvoří DNA nového koronaviru, jenž způsobuje onemocnění covid-19.

Očkování proti koronaviru už na podzim, věří v USA

Koronavirus

Proces výroby začíná tvorbou adenoviru, poté připojením bioinženýrské molekuly. Tableta následně projde žaludkem a začne pracovat ve střevech. Jednotlivé geny obsažené v novém koronaviru jsou do tablety přidávány na základě pravděpodobnosti imunitní odpovědi lidského těla.

Testování na zvířatech dopadlo dobře

V současné době Tuckerův tým testuje látky na myších a podle vedoucího výzkumu jsou dosavadní výsledky slibné. Vaxart na začátku května oznámil, že pokusy na zvířatech ukázaly neobvykle včasnou odpověď protilátek na covid-19.

První testy vakcíny na lidech v Seattlu dopadly dobře

Koronavirus

Během července plánuje společnost spustit testování na lidech. Zkoumat se budou zejména vedlejší účinky tablet a účinnost látky. Pokud se první fáze osvědčí, proběhne druhá fáze na větším vzorku populace – řádově stovkách lidí. Poslední fáze testování spočívá ve zkoumání dlouhodobého vlivu na lidský organismus.

V současné době probíhá výzkum vakcíny ve zhruba 120 laboratořích ve světě. Pět z nich se dostalo do fáze testování na lidech. Naprostá většina vakcín je zatím vyvíjena ve formě injekce. Podle Tuckera však tablety mohou znamenat jednodušší proces výroby a také distribuci do světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám