Hlavní obsah

Putin je sr*č a Šojgu neschopný amatér, kritizují ruští důstojníci své velení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Putin je sr*č a Šojgu naprosto neschopný amatér. Těmito slovy častovali dva ruští plukovníci, dvaačtyřicetiletý Maxim Vlasov a sedmačtyřicetiletý Vitalij Kovtun, nejvyšší velení ruské armády. Telefonní rozhovor obou důstojníků měla údajně odposlouchávat ukrajinská tajná služba a záznam byl zveřejněn, píše server deníku Daily Mail. V údajném telefonátu oba ruští velitelé probírají také vysoké ztráty, které Rusko nepřiznává.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu v pozadí

Článek

Není jasné, kdy byl telefonní hovor zachycen, ale z rozhovoru vyplývá, že to bylo poté, co byl 14. dubna při ukrajinském raketovém útoku potopen křižník Moskva. Zdrcující úder rozvířil emoce obou důstojníků.

Kovtun se během rozhovoru rozčiluje, že ruský prezident Vladimir Putin nenařídil raketový útok na klíčová místa v Kyjevě, jež jsou spojená s vládou Volodymyra Zelenského, a to včetně likvidace budovy parlamentu.

„Na Kyjev měla jít raketa a zasáhnout Nejvyšší radu,“ řekl a pokračoval: „Proč se to nestalo? Proč? Nechápu. K*va, Putine, proč nedošlo k raketovému útoku na Kyjev? Proč nebylo zasaženo centrum, budovy Nejvyšší rady a sídlo vlády?“

Vlasov zase nenechal nit suchou na ministru obrany Sergeji Šojguovi. Označil ho za „naprosto neschopného amatéra“. Je to podle něj „pouhý showman“. Považuje ho v otázce vojenství za nekompetentní osobu. Rozhovor se potom dotýká citlivého tématu a tím jsou ztráty v ruské armádě, k nimž se Kreml nechce znát.

Ruská armáda utrpěla devastující ztráty mezi nižšími důstojníky, míní Britové

Evropa

Kovtun říká svému příteli: „Šojgu je prostě sr*č. Vojáků z povolání je málo. Samozřejmě, že nejsou, odkud by přišli, blbečci?“ Stěžuje si, že vojáci dostávají méně peněz než na začátku války. A naříká: „Kde je, k*va, naverbovat?“

Šojgu je kritizován za to, že kolem sebe shromáždil důstojníky z ruského ministerstva pro mimořádné události, které dříve vedl. „V armádě vůbec nesloužil,“ rozčiluje se Vlasov.

Jsou také sžíraví ohledně „idiotského“ generála Alexandra Dvornikova alias „řezníka ze Sýrie“, kterého Putin po počátečních neúspěších dosadil na post hlavního velitele ruské invaze na Ukrajinu.

Nepište, že už válčíme sto dní, nařídil Kreml ruským médiím

Zahraniční

Vlasov v rozhovoru říká: „Vyšlechtili celou galaxii ropuch. Tenhle Dvornikov je legendární zas*anec. Teď vymyslel nějaký „anti-Bandera úder“.

Kovtun prohlašuje: „Brzy si vezmu vidle a půjdu na kremelské náměstí.“ Rozčiluje se nad nepřiznanými vysokými ztrátami v ruské armádě. „Nejdřív necháme zabít tolik našich vlastních mužů, pak počkáme, až pozabíjejí další. Podívej se na ně, jak se zas*aně zvedají, přečti si, co tam zas*aně píšou.“

Neschopnost obsadit Kyjev a použít raketové údery, je dovádí k zuřivosti. „Chtějí, aby pěchota odešla, chtějí, aby dělostřelectvo pracovalo na dálku,“ řekl Kovtun.

„Do pr*ele, nasyp tam ty bomby, je jich spousta! I když zasáhnou špatný cíl, ať se začnou bát,“ vykládá Kovtun.

Putin podepsal zákon, který ruší horní věkový limit pro službu v armádě

Evropa

Oba plukovníci spolu hovořili zřejmě po 14. dubnu, kdy byl zničen křižník Moskva. Kovtun řekl: „Oni zničili křižník, tak proč jim to nevrátit a nezasáhnout zpět? Jako pomsta. Udeř do Kyjeva, udělej to! Ale ne. O nás se nestarají.“

K počtu obětí války Vlasov řekl: „Ztráty jsou strašné, naši kluci.“

Ostrá kritika od důstojníků zocelených bojem je pro Kreml obrovská ostuda, píše Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám