Hlavní obsah

Izraelský ministr zahraničí: Rusko spáchalo válečné zločiny

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid v úterý v reakci na masakr v ukrajinském městě Buča uvedl, že ruské síly spáchaly válečné zločiny proti civilistům. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž vyjádření šéfa diplomacie značí zintenzivnění izraelské kritiky ruského vpádu na Ukrajinu. Izraelský premiér Naftali Bennett také odsoudil zabíjení v Buči, ale nepřipsal odpovědnost za masakr ruským silám.

Foto: Louiza Vradi, Reuters

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid

Článek

„Záběry a svědectví z Ukrajiny jsou strašné. Ruské síly spáchaly válečné zločiny na bezbranném civilním obyvatelstvu. Tyto válečné zločiny důrazně odsuzuji,“ uvedl Lapid.

Indie odsoudila zabíjení civilistů v Buči

Válka na Ukrajině

Zabíjení civilistů v Buči odsoudil před ním i izraelský premiér Bennett, ale vinu přímo nepřipsal ruským jednotkám. „Jsme šokováni strašnými obrázky z Buče – strašnými scénami – a odsuzujeme je. Utrpení ukrajinských občanů je nesmírné a my děláme vše, co můžeme, abychom pomohli,“ uvedl izraelský premiér.

Zároveň vyzdvihl, že Izrael zřídil polní nemocnici na západní Ukrajině s tím, že na ni „všichni Izraelci mohou být hrdí“, píše list The Times of Israel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mrtvá těla v Buči odvážejí na hřbitov.Video: Reuters

Izrael je ve své kritice ruského počínání na Ukrajině zdrženlivý a odkazuje se přitom na Bennettovy snahy zprostředkovat mír. Zároveň si Izrael chce zachovat otevřené komunikační kanály s ruskou armádou v Sýrii, kde podniká nálety proti objektům využívaným Íránci.

Lapidovo vyjádření je dosud nejostřejší kritikou Ruska v souvislosti s děním na Ukrajině z úst vrcholného izraelského politika. Zpravodajský server Walla s odkazem na vysoce postaveného izraelského diplomata uvedl, že Lapidovo rozhodnutí obvinit Rusko z válečných zločinů bylo koordinováno s premiérem, souviselo se záběry z Buče a mělo za cíl více sjednotit izraelský postoj s přístupem západních států.

Zelenskyj poslal Radě bezpečnosti otřesné video. Nejdřív ho nepustili

Válka na Ukrajině

„Bylo eticky a diplomaticky správné to udělat,“ uvedl zdroj k vyjádření izraelského ministra zahraničí. Zda Lapidův komentář představuje politický obrat, jenž povede k plné izraelské podpoře Ukrajiny, nebo jde o jednorázovou reakci, podle The Times of Israel není jasné.

Snímky zavražděných civilistů, některých se svázanými rukama, po odchodu ruských sil z Buče vyvolaly celosvětové pobouření. Podle Kyjeva jde o důkaz, že se Rusko na Ukrajincích dopouští genocidy. Moskva odpovědnost za události v Buči odmítla a tvrdí, že se ji Kyjev pokouší očernit.

FOTO: Další děsivé snímky z Buče

Válka na Ukrajině

Události v Buči vyvolaly v Bennettově široké vládní koalici rozporuplné reakce. Jeden z liberálních ministrů označil zabíjení tamních civilistů za ruský válečný zločin, zatímco jiný, pravicový partner, navrhl, aby se přihlédlo k ruským protiargumentům, píše agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám