Hlavní obsah

Dlouhý stůl opět na scéně. Putin ho využil pro jednání s šéfem OSN

Neobvykle dlouhý stůl, u kterého se ruský prezident Vladimir Putin v minulosti nechával fotit se zahraničními návštěvami, v úterý opět Kreml využil při rozhovorech Putina s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin a António Guterres při setkání v Moskvě

Článek

Guterres v úterý v Moskvě jednal s ruským ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem, později se pak setkal s Putinem.

Lavrov dokonale využil návštěvy „posla světa“

Válka na Ukrajině

Zatímco s Lavrovem se podle zveřejněných snímků potkal „nablízko“ a vystoupili spolu bok po boku na tiskové konferenci, s Putinem to bylo jiné. Zveřejněné snímky ukazují, že spolu mluvili přes dlouhý bílý stůl.

Fotografie ostře kontrastují se snímky z Putinova úterního setkání s olympioniky. Na nich se ruský prezident potkává se sportovci na dotek – připíjí si s nimi nebo potřásá rukou.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin při setkání s olympioniky

Šestimetrový stůl zvolený pro jednání upoutal pozornost veřejnosti už v únoru, kdy u něj Putin jednal s francouzským prezidentem Emanuelem Macronem či německým kancléřem Olafem Scholzem.

Důvody nejsou zcela jasné. Zdroje z francouzské delegace to po Macronově únorové návštěvě agentuře Reuters vysvětlovaly tím, že Macron v Moskvě odmítl podstoupit ruský test na covid. Důvodem byly údajně obavy, aby se Rusové nezmocnili Macronovy DNA.

Proč tak dlouhý stůl? Macron v Kremlu odmítl test na covid, aby Moskva neměla jeho DNA

Zahraniční

To bylo ještě před invazí na Ukrajinu, kterou Rusko zahájilo na konci února. Od té doby se význačné návštěvy do Moskvy nehrnou, byť dorazili třeba izraelský premiér Naftali Bennet či rakouský kancléř Karl Nehammer. Zatím to k zastavení ruské agrese nevedlo.

Putin už přesedl k menšímu stolu. Mnohem menšímu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám