Hlavní obsah

Vítězný Tálibán vzkřísil své letité praktiky

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánské islamistické hnutí Tálibán se na územích, odkud vytlačilo vládní vojska, vrací ke starým praktikám z dob své vlády v letech 1996 až 2001. Dokazují to „oběžníky“ se zákazy a příkazy, které jeho vůdci rozesílají místním imámům a objevují se i na sociálních sítích.

Foto: Tariq Achaizai, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Afghánce tak podle listu The Times nepřekvapilo, že ženy nesmějí vycházet ven bez doprovodu mužského příbuzného, dívkám starším 12 let byl zakázán vstup do škol, muži se nesmějí holit a za neúčast na modlitbách je čeká bití. Pamatují i zákaz kouření a hrozby přísných trestů za porušení vyhlášených pravidel.

Armáda útočí

Překvapení ale podle webu Al-Džazíra vyvolalo nařízení „kulturní komise Tálibánu“: „Všichni imámové a mollové v dobytých oblastech by měli poskytnout seznam dívek nad 15 let a vdov do 45 let, které se mohou provdat za táliby.“

Právo podle Tálibánu: Zlodějům sekat ruce, na gaye nechat spadnout zeď

Svět

Podle afghánských úřadů před postupem radikálů prchlo už nejméně 5600 rodin, především ze severu země. Afghánská armáda mezitím podle Al-Džazíry zaútočila na strategické město Spínbuldak u hranice s Pákistánem, které v uplynulých dnech ztratila.

O klíčový bod na trase k hraničnímu přechodu, který poskytuje přístup do pákistánského Balúčistánu, kde má vedení Tálibánu svou základnu, a odkud vysílá své zálohy, se v pátek vedly tvrdé boje. Přerušit by je mohlo příměří, které Tálibán nabízí výměnou za propuštění sedmi tisícovek vězňů z řad radikálů a odstranění vůdců hnutí z černé listiny OSN. „Je to velký požadavek,“ prohlásil Nádir Nádirí, afghánský vládní vyjednavač.

Velitel z Afghánistánu: Češi byli mezi posledními, kteří Kábul opustili

Domácí

NATO ukončilo v pátek v tichosti svoji vojenskou misi v Afghánistánu, která trvala téměř 20 let. Zbylí američtí a turečtí vojáci v Afghánistánu jsou pod národním velením

Reklama

Související články

Tálibán už vybírá clo na hranicích

Afghánské radikální hnutí Tálibán se zmocňuje jednoho důležitého hraničního přechodu za druhým a podle listu The Times už začíná od obchodníků a dopravců...

Výběr článků

Načítám