Hlavní obsah

Tálibán už vybírá clo na hranicích

Právo, brw

Afghánské radikální hnutí Tálibán se zmocňuje jednoho důležitého hraničního přechodu za druhým a podle listu The Times už začíná od obchodníků a dopravců vybírat clo.

Foto: Omar Sohnani, Reuters

Policista na jednom z míst útoků Tálibánu (Ilustrační foto)

Článek

Tálibán v uplynulých dnech ovládl Spínbuldak, hraniční město a strategický přechod do Pákistánu. Po zhruba 48 hodinách začal vybírat od řidičů zablokovaných na afghánské straně hranice clo.

Podobně si tálibové počínali minulý měsíc, kdy dobyli Širchán Bandar na hranici s Tádžikistánem. Poplatky se také chystají vybírat ve Véš-Čamanu, druhém nejdůležitějším přechodu na hranici Pákistánu. Tudy podle vládních úředníků projede denně na devět stovek nákladních aut a kamionů. Podle Šafikulláha Attaje, šéfa afghánské obchodní komory, jde o tisíce dolarů denně.

Tálibán se bez boje zmocnil stovek amerických zbraní a vozidel

Svět

Vzdejte se, radí městům

Tálibán kromě klíčových přechodů už ovládá 85 procent území. Afghánská armáda nyní podle stanice France 24 kontroluje v podstatě jen hlavní dopravní tepny a velká města. Mnohá z nich, například Kandahár na jihu či Qale-je nou, metropole provincie Bághís, na severu, jsou povstalci obklíčena. Tálibové ale ve městech bojovat nechtějí a vyzývají jejich vedení i posádky afghánské armády, aby se raději vzdaly. „Nechceme zničit města, domy jejich obyvatel,“ tweetoval Amír Chán Muttakí, šéf komise Tálibánu pro záležitosti vládních sil.

Británie bude spolupracovat s Tálibánem, pokud bude v afghánské vládě

Evropa

Podobnou strategii používali radikálové i během svého prvního nástupu k moci v 90. letech minulého století. Města odřízli od zbytku země, začaly se množit bombové útoky a pak přišlo na řadu vyjednávání s místními vůdci o kapitulaci.

Varování Turkům

Podle některých zdrojů čeká stejný osud i metropoli Kábul. Tálibové už varovali Turecko, které se chystá stát strážcem mezinárodního letiště u metropole, aby své vojáky stáhlo jako ostatní členové NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám