Hlavní obsah

Británie bude spolupracovat s Tálibánem, pokud bude v afghánské vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie bude spolupracovat s afghánským radikálním hnutím Tálibán, pokud bude v tamní vládě, řekl v rozhovoru s deníkem The Daily Telegraph britský ministr obrany Ben Wallace. Experti totiž varují, že Tálibán zřejmě po odchodu zahraničních jednotek rychle ovládne většinu země.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Britský ministr obrany Ben Wallace

Článek

„Ať bude v danou chvíli vláda jakákoli, britská vláda s ní bude spolupracovat za předpokladu, že bude dodržovat určité mezinárodní normy,” řekl Wallace Daily Telegraphu.

Varoval však, že vláda vztah přehodnotí, pokud se budou chovat způsobem, který bude ve vážném rozporu s lidskými právy.

Wallace v rozhovoru připustil, že spolupráce Británie s Tálibánem bude kontroverzní, ale spoléhá na ochotu radikálního hnutí spolupracovat.

Tálibán se bez boje zmocnil stovek amerických zbraní a vozidel

Svět

„Co zoufale potřebuje (Tálibán), je mezinárodní uznání. Potřebují uvolnit financování a podpořit budování země. A to nepůjde s nasazenou teroristickou kuklou. Musíte být partnerem pro mír, jinak riskujete izolaci. Izolace je zavedla tam, kde v poslední době byli,” uvedl britský ministr obrany.

Vyzval pak Tálibán i afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního, aby spolupracovali; a po desítkách let konfliktu tak zemi přinesli stabilitu.

Aktuální situace v Afghánistánu ale vypadá spíše na to, že se jej Tálibán pokusí ovládnout vojensky. Od května totiž ovládl přes 60 okresů.

Mise USA v Afghánistánu skončí 31. srpna, i když je Tálibán silný, řekl Biden

Svět

Tálibán vládl Afghánistánu v letech 1996 až 2001, než byl po atentátech z 11. září svržen americkou armádou. Dalších 20 let bojoval proti vládě v Kábulu i zahraničním vojákům, kteří vládu podporovali.

Loni uzavřel Tálibán mírovou dohodu s USA, která vede ke stažení západních vojsk, včetně amerických, do konce srpna.

Povzbuzeno odchodem koaličních vojáků se hnutí znovu zmocňuje rozsáhlých území. Minulý týden Tálibán prohlásil, že ovládá 85 procent afghánského území.

Rozhovory Tálibánu s vládou v Kábulu váznou, Tálibán si totiž nepřeje, aby měli v zemi nějaké vojáky Turci, kteří by provozovali a střežili kábulské letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám