Hlavní obsah

USA dodají Ukrajině raketomety HIMARS

Washington

USA dodají Ukrajině pokročilejší raketové systémy a munici, které jí umožní provádět přesnější údery na klíčové cíle na Ukrajině. V článku zveřejněném v noci na středu na webu deníku The New York Times (NYT) to uvedl americký prezident Joe Biden. Nejmenovaný představitel Bidenovy administrativy vzápětí upřesnil, že půjde o raketomety HIMARS.

Foto: Lockheed Martin

Raketomet HIMARS při palbě

Článek

Oznámení přišlo poté, co ruské jednotky během posledních dnů začaly výrazně postupovat v Luhanské a Doněcké oblasti a dobyly větší část Severnodoněcku, posledního většího města, které Ukrajinci v Luhanské oblasti drželi.

M142 HIMARS, tedy vysoce mobilní dělostřelecký raketový systém, je modernizovaný a odlehčený salvový raketomet M270, který je usazen na kolovém podvozku nákladního automobilu o nosnosti pět tun. Odpalovací zařízení nese až šest raket ráže 227 mm různých typů, od nenaváděných M26 až po GPS naváděné M30/31. Obvykle nesou hlavice se submunicí. Dostřel se pohybuje podle velikosti hlavice a množství submunice mezi 30 a 80 km.

To vám to trvalo, reagoval Zelenskyj na další protiruské sankce EU

Evropa

Na Ukrajinu naproti tomu nebude dodáno odpalovací zařízení ATACMS s balistickou raketou o dostřelu až 300 km.

Sporná Bidenova vyjádření

Ukrajina dlouho žádala o moderní americké salvové raketomety, ale Washington jí je nedodával. Ještě v pondělí Biden řekl, že USA nepodporují Ukrajinu v tom, aby prováděla útoky na cíle vně svých hranic: „Nebudeme posílat na Ukrajinu raketové systémy, které mohou zasáhnout cíle v Rusku.“

Jakýkoli zbraňový systém ale může dosáhnout do Ruska, pokud je umístěn dostatečně blízko u hranic, podotkla agentura AP.

Jak upozornil časopis Forbes, šlo o další nepřesné Bidenovo vyjádření, které vyvolalo zmatek, protože ve skutečnosti měl prezident na mysli, že USA nedodají rakety dlouhého doletu, které mohou dopadat v hloubce ruského území, tedy že nebude dodán HIMARS se systémem ATACMS s taktickou balistickou raketou, i když Rusko i takové používá.

Bidena štve, že ho podřízení pořád opravují

Válka na Ukrajině

Šéf Bílého domu podtrhl, že USA nechtějí konflikt mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem, přestože se hodlají nadále podílet na posilování východního křídla NATO. Spojené státy také nebudou usilovat o svržení ruského prezidenta Vladimira Putina, který na konci února rozpoutal válku na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám