Hlavní obsah

Tisíce příznivců zamávaly Trumpovi cestou na golf, podle nich vyhrál

Právo, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Tisíce Američanů v sobotu vyšly do ulic Washingtonu DC, aby daly najevo podporu prezidentovi Donaldu Trumpovi. Prezidentská kolona okolo nich projela a šéf Bílého domu svým fanouškům zamával. Akce se účastnily i radikální pravicové milice a členové anarchistických skupin. Podle Trumpa došlo ve volbách k podvodům, jeho právníci přitom u soudu přiznávají, že důkazy nemají.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Donald Trump mávající fanouškům

Článek

Zatímco nově zvolený prezident Joe Biden s manželkou Jill odjeli na víkend na kola do Delawaru, odcházející hlava státu mířila na golf do svého vlastního střediska ve Virginii. Při odjezdu z Bílého domu ho v ulicích čekaly davy příznivců.

Prezidentovi fanoušci na sobotu uspořádali akci s názvem „Milionový MAGA pochod”. Zkratka „MAGA” odkazuje na Trumpovo slavné předvolební heslo z roku 2016 „Make America Great Again” (Udělejme Ameriku znovu skvělou).

Bezpečnostní experti vyzývají Trumpa k uznání porážky

Volby USA

I přes příslib milionu pochodujících se nakonec události účastnilo asi 10 tisíc lidí. Ti se sešli na náměstí Freedom Plaza, kde vystoupilo několik řečníků. Dav se poté vydal na pochod směrem k Nejvyššímu soudu. Akci se pokusilo narušit několik levicových aktivistů, ale policie obě skupiny včas rozdělila.

„Zastavte krádež”

Okolo půl jedenácté ráno projíždělo prezidentovo auto kolem jásajícího davu, měl tedy možnost svým fanouškům zamávat. Jeho příznivci gesto přijali s nadšením a potleskem. V rukou drželi transparenty s nápisy jako:  „Nejlepší prezident”, „Zastavte krádež” a „Trumpův vlak, nastupovat”.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Deset tisíc Trumpových příznivců při demonstraci ve Washingtonu

V průběhu dne se akce mírně vyostřila, na okraji shromáždění nastaly potyčky Trumpových příznivců s členy hnutí Antifa. „Ne Trumpovi, Ne Ku-klux-klanu, Ne fašistické Americe,” hlásal jeden z nich do megafonu.

Část lidí demonstrujících proti prezidentovi si na akci přinesla transparenty podporující hnutí Black Lives Matter (Na životech černochů záleží). „Komouši, komouši, vraťte se do sklepa!” vyslechli si od Trumpových fanoušků.

Trumpovi právníci nemají důkazy

Účastníci akce dali jasně najevo, co si o výsledcích prezidentských voleb myslí. „My chceme Trumpa! Další čtyři roky!” provolávali.

Průvodu se účastnil také konspirační teoretik Alex Jones, který šel po boku členů neofašistické organizace Proud Boys. Jones vešel do povědomí americké veřejnosti před osmi lety, když popíral masakr na základní škole Sandy Hook, při kterém útočník postřílel 26 lidí.

Rodiče zavražděných dětí tehdy Jones obvinil z toho, že si krveprolití vymysleli. V sobotu Trumpovy příznivce utvrzoval v tom, že volby byly zmanipulované.

Fox News zapomněla na zlatou husu, pustil se do ní Trump

Amerika

Sám Trump zatím výsledky voleb dosud neuznal. Na sociálních sítích sdílí nepodložené informace z pochybných serverů, které tvrdí, že při sčítání volebních lístků nastaly různé machinace – od započítávání hlasů od mrtvých voličů po znemožnění účasti republikánských pozorovatelů.

Nic z toho zatím nebylo prokázáno. Trumpovi právníci u soudů sami přiznávají, že žádné důkazy o falšování voleb nemají. Federální ministerstvo vnitřní bezpečnosti navíc uvedlo, že letošní volby byly jedny z nejbezpečnějších v amerických dějinách.

Reklama

Související články

Bílý dům ohlídá Bidenovi Klain

Pokud bude jméno Rona Klaina v tuzemsku někomu povědomé, pravděpodobně to bude kvůli filmu Recount, v němž jej ztvárnil herec Kevin Spacey. Muž, jehož si...

Výběr článků

Načítám