Hlavní obsah

Bez uzávěry přijde peklo, varuje Bidenův expert

Právo, brw

Pokud Spojené státy nevyhlásí na čtyři až šest týdnů úplnou uzávěru, čeká je v blízké době „koronavirové peklo“. Prohlásil to podle stanice CNBC Michael Osterholm, expert z protipandemického týmu Joea Bidena, uznaného vítěze prezidentských voleb.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americké vlaječky reprezentují na 200 tisíc mrtvých s covidem v USA. Archivní snímek

Článek

„Uzávěra je nejlepším způsobem, jak udržet počet hospitalizací a úmrtí, dokud nebude možné distribuovat vakcínu. Pokud nic neuděláme, budou další tři až čtyři měsíce tím nejtemnějším obdobím v celé pandemii,“ poznamenal s tím, že ekonomiku lze po dobu uzávěry ochránit od nejhoršího pomocí půjček.

Nová vlna covidu-19 v USA se výrazně zhoršuje. Denní bilance nákaz za posledních 24 hodin dosáhla nového maxima 142 755 pozitivních testů. Podle listu The New York Times (NYT) se rekord v počtu nových nákaz tento měsíc zvýšil již popáté. „Zavřít bary a restaurace v deset večer nestačí,“ řekl Osterholm v reakci na omezení, jež od pátku zavedl stát New York.

Situace v USA je zoufalá

Amerika

„Budou zapotřebí přísnější opatření po celé zemi,“ poznamenal muž, který až dosud pracoval jako expert na infekční nemoci a veřejné zdraví na Minnesotské univerzitě.

USA evidují přes 10,7 milionu případů nákazy a skoro 247 tisíc úmrtí spojených s covidem-19. Obě tyto bilance jsou vyšší než souhrnná čísla z kterékoli jiné země. Univerzita Johnse Hopkinse sdělila, že za uplynulých 24 hodin zaznamenala v USA 1984 obětí koronaviru, což je nejvyšší přírůstek od 6. května.

Koronovirus našli i u norků v USA. Zabil už přes 15 000 zvířat

Amerika

Podle studie vědců z virginské Commonwealth University School of Medicine, největší a nejstarší nepřetržitě fungující vzdělávací instituce pro lékaře v tomto státě, mohou mít Spojené státy na konci roku více než 400 tisíc obětí pandemie.

Čtyřiatřicet amerických států hlásí, že kapacity na JIP mají vytížené z více než 70 procent. V Severní a Jižní Dakotě je covid-19 nejčastějším důvodem hospitalizace.

Severní Dakota nemá volná lůžka

Severní Dakota navíc ohlásila, že její nemocnice už jsou obsazeny na sto procent. Problémy má i Los Angeles, kde se u drive-in odběrových míst tvoří několikakilometrové fronty.

Většina okresů těžce postižených covidem volila Trumpa

Volby USA

Státy a města po celé zemi obnovují karanténní opatření nebo pozastavují jejich rozvolňování. Podobně jako New York omezila provoz barů a restaurací také Minnesota. Ohio se zase přidalo ke státům, které v posledních dnech začaly vyžadovat nošení roušek na veřejnosti. K tomu se chystá i Wisconsin či Iowa.

Filadelfie pozastavila obnovování prezenční výuky ve veřejných školách. Marylandské restaurace a bary smějí být od čtvrtka obsazeny jen z padesáti procent. Newark ve státě New Jersey zavedl v některých čtvrtích noční zákaz vycházení a plošně zakázal kolektivní sporty.

Infekce z párty

Zároveň se množí zprávy o nákazách v nejvyšších patrech americké politiky. Podle NYT vzrostl počet pozitivně testovaných spolupracovníků prezidenta Donalda Trumpa za posledních několik dní na 12.

KOMENTÁŘ: Koronavir, Trump a budoucí vývoj - Patrik Nacher

Komentáře

Podle stanice CNN je mezi nimi i David Bossie, právník pověřený vedením republikánských povolebních sporů, či Brian Jack, ředitel pro politické záležitosti. Stejně jako ostatní vládní úředníci i oni se podle médií nakazili na Trumpově párty, která se konala o volební noci v Bílém domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám