Hlavní obsah

Viceguvernér Texasu nabízí až milion dolarů za důkaz o zmanipulovaných volbách

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Kampaň amerického prezidenta Donalda Trumpa se soudí, kde se dá. Hovoří o volebních podvodech, ale svá tvrzení zatím nepodpořila žádnými důkazy. Ty se pro Trumpa pokouší sehnat například i texaský viceguvernér Dan Patrick. Za předložení důkazů nabízí veřejnosti finanční odměnu až do výše milionu dolarů (zhruba 22 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Viceguvernér Texasu Dan Patrick

Článek

Podmínkou k vyplacení odměny v rozmezí od 25 tisíc dolarů (560 tisíc korun) až do zmiňovaného milionu, je, aby „udání“ vedlo k zatčení a následnému odsouzení.

Biden vyhrál v Georgii a má 306 hlasů volitelů. Trumpa opouštějí právníci v klíčové kauze

Amerika

„Prezident Trump se snaží odhalit volební podvody a já podporuji jeho snahu, aby bylo jisté, že započítán byl každý legální hlas, a naopak každý nelegální byl diskvalifikován,“ citoval deník Independent Patricka, který případné odměny slíbil vyplatit z peněz, které získal pro vlastní kampaň.

„Je tu Rudy Giuliani?” Filadelfský sex shop se stal atrakcí města

Amerika

„Prezidentova snaha je důležitá nejen vzhledem k výsledku voleb, ale také k udržení naší demokracie a obnovení víry v budoucích volbách,“ dodal viceguvernér Texasu.

Patrickovi se podle listu Houston Chronicle mohou ozvat lidé z celé země a nikoli jen z Texasu, kde tradičně vyhrává 38 volitelů v prezidentských volbách právě zástupce republikánů. Posledním demokratem, který v druhém nejlidnatějším státu USA vyhrál, byl v roce 1976 Jimmy Carter.

Většina republikánů má volby za zmanipulované. Trump rozjíždí právní mašinérii

Amerika

Patrick o možných volebních podvodech hovořil už v roce 2018, kdy byl zvolen do svého druhého funkčního období viceguvernéra Texasu. „Volební podvod je těžký dokázat, ale víme, že existují,“ pronesl tehdy v politickém pořadu The Circus stanice Showtime.

Trumpův právník Rudy Giuliani, který o možných podvodech hovořil ve Filadelfii na tiskové konferenci uspořádané vedle sex shopu, na Twitteru dokonce napsal číslo a odkaz na webové stránky, kam lidé mohou napsat, pokud mají o podvodech důkaz. Ve čtvrtek ráno už se Giuliani chlubil, že „se důkazy hrnou v ohromujícím tempu“. Twitter jeho příspěvek označil za sporný.

Listopadové prezidentské volby podle projekcí amerických médií vyhrál demokrat Joe Biden, který na svou stranu získal několik proměnlivých států. Trump svou porážku dosud neuznal a tvrdí, že zejména v Pensylvánii došlo k uznání hlasovacích lístků, které dorazily poštou až po uzavření hlasovacích místností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám