Hlavní obsah

Sankcí může být i odmítnutí amerických víz dětem oligarchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi protiruskými sankcemi zůstává nevyužita jedna možnost, a to zakázat dětem ruských vládních úředníků a oligarchů studovat na amerických univerzitách a odejmout jim víza umožňující jim život v USA. Podle nationalreview.com tato možnost je součástí opatření, o nichž uvažuje americká vláda.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Bílý dům. Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že jsme vytvořili specifické sankční balíčky pro ruské elity a jejich rodinné příslušníky, pokud Rusko napadne Ukrajinu,“ prohlásila koncem ledna Jen Psakiová, mluvčí Bílého domu.

Na vysokých školách v USA bylo ve školním roce 2020 až 2021 celkem 4805 studentů z Ruska, o 9,2 procenta méně než v předchozím školním roce.

V minulosti podle listu The New York Observer v USA studovala například Jekatěrina Vinokurovová (32), jediná dcera šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova.

Švýcarsko nebude neutrální, nejspíš také zmrazí majetek Rusů

Ekonomika

V zemi strávila 17 let: do USA přišla ve čtyřech letech, v roce 1994, když se její otec stal ruským velvyslancem při OSN. Studovala politologii na Kolumbijské univerzitě a poté se vypravila do Británie na London School of Eco­nomics.

Yaleova univerzita v roce 2017 přijala dceru ruského poslance Petra Tolstého Alexandra. Tehdy jí to podle listu připadalo „hodně cool“.

Reklama

Výběr článků

Načítám