Hlavní obsah

Erdogan vrátil Trumpovi jeho varovný dopis, ten se označil za jeho fanouška

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když počátkem října poslal americký prezident Donald Trump do Ankary svému tureckému protějšku Recepu Erdoganovi varovný dopis, nijak ho nešetřil. Těsně před tureckou vojenskou akcí na severu Sýrie jej upozorňoval, aby nebyl „blázen“ a „drsňák“, s tím, že historie na něj bude navždy nahlížet jako na ďábla.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Dopis Donalda Trumpa tureckému prezidentovi

Článek

Ve středu, tedy zhruba o měsíc později, jej nicméně Trump s plnou parádou uvítal ve Washingtonu, ačkoliv k invazi do Sýrie, jak známo, došlo. Šéf Bílého domu se dokonce označil za Erdoganova „fanouška“. Turecký prezident pak po schůzce prozradil, že svému americkému protějšku zmíněný dopis vrátil, napsal list The New York Times.

S-400 stále vadí, Kurdové méně

Přes vzletná slova byly i po schůzce obou lídrů patrné rozepře mezi oběma zeměmi. Trump dal najevo, že turecké rozhodnutí nakoupit ruský systém protivzdušné obrany S-400 dál vnímá jako „vážnou výzvu“.

Erdogan hodil Trumpův dopis do koše

Turecká invaze

Kromě zatím zablokovaného prodeje stíhaček F-35 ale jeho administrativa otálí s dalšími sankcemi, které by v tomto případě mohla uvalit. Trump totiž doufá v uzavření vzájemné obchodní dohody ve výši 100 miliard dolarů, přičemž Erdogan se nechal slyšet, že Ankara by stále mohla nakoupit také americký systém protivzdušné obrany Patriot, nabídne-li Washington „vyhovující podmínky“, podotkl list The Financial Times.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezidenti Turecka a USA Recep Tayyip Erdogan (nalevo) a Donald Trump

Třecí plochou zůstává i osud tureckého duchovního Fethullaha Gülena, který podle Erdogana stojí za nezdařeným převratem z roku 2016. „Je nepřijatelné, aby přebýval v USA,“ řekl turecký prezident. Americký prezident však řekl, že jeho vydání se nezvažuje.

Nechal jsem je, ať se trochu poperou, řekl Trump o turecké invazi se stovkami mrtvých

Turecká invaze

A Kurdové, kvůli nimž Trump v říjnovém dopise Erdogana varoval před „zmasakrováním tisíců lidí“? Při tiskové konferenci Washingtonu na ně také došlo, ale tentokrát ve zcela jiném duchu. „Myslím, že také prezident (Erdogan) má dobré vztahy s Kurdy. Mnoho z nich dnes žije v Turecku a jsou tam šťastní,“ řekl podle stanice CNBC Trump poté, co označil vztahy USA a Kurdů za výborné, protože společně bojovali proti teroristům z Islámského státu (IS).

Hlavní je ropa

Kurdové dávají přitom opakovaně najevo, že stažení amerických vojáků z pozic v severní Sýrii, jež umetlo cestu tureckým jednotkám, vnímají jako zradu.

Přes občasné protichůdné signály z řad americké armády dává Trump celkem otevřeně najevo, že o ochranu Kurdů zbývajícím několika stovkám amerických vojáků v Sýrii nejde.

„Měli bychom se přestat zajímat o hranice ostatních národů,“ vzkázal ještě před setkáním Trump. „Vojáci, které jsme tam nechali, jsou tam jen kvůli ropě,“ dodal bez obalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám