Hlavní obsah

Americký pošťák odvolal tvrzení, že pošta manipulovala hlasy

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zaměstanec americké pošty, který tvrdil, že docházelo k manipulaci volebních lístků, svá tvrzení odvolal. Vyšetřovatelům přiznal, že si obvinění vymyslel. Informoval o tom vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů. Tvrzení pošťáka bylo přitom jedním z hlavních důkazů, kterým se republikáni oháněli.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Sčítání hlasů v amerických volbách

Článek

Zaměstnanec pensylvánské pošty Richard Hopkins se stal po volbách slavným, když přišel s tvrzením, že šéf tamní pošty nařídil svým podřízeným, aby antedatovali korespondeční hlasy, které byly odeslány až po volebním dni 3. listopadu.

Republikánský senátor Lindsey Graham na základě toho odeslal ministerstvu spravedlnosti dopis, ve kterém úřady žádal o federální prošetření. Ministr William Barr dovolil federálním prokurátorům, aby se stížnostmi zabývali, a to ještě před zveřejněním konečných výsledků, čímž porušil dlouholetý zvyk ministerstva.

V pondělí ale Hopkins vyšetřovatelům řekl, že si příběh vymyslel a podepsal místopřísežné prohlášení, ve kterém tvrzení odvolal. Vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů poté z oficiálního twitterového účtu napsal: „Whistleblower vše odvolal.”

Trump podal několik žalob

Prezident Donald Trump doposud neuznal výsledky voleb a nesetkal se se svým zvoleným nástupcem Joem Bidenem. Zvykem přitom je, že odcházející prezident, kterému se říká „chromá kachna” (angl. lame duck), pozve nově zvoleného prezidenta do Bílého domu, aby s ním projednal klidné předání moci. Před čtyřmi lety tak učinil Barrack Obama hned dva dny po volbách.

Trumpův tým se ale proti výsledkům hodlá bránit právní cestou. Podal řadu žalob, konkrétně v Pensylvánii, Nevadě, Arizoně a Georgii. Ve všech těchto státech těsně prohrál, proto věří, že by po přepočítání hlasů mohlo dojít ke zvratu.

Většina republikánů má volby za zmanipulované. Trump rozjíždí právní mašinérii

Amerika

Například v Pensylvánii se snaží donutit Nejvyšší soud Spojených států, aby odmítl korespondenční hlasy, které byly odeslány ve volební den 3. listopadu, ale dorazily až po něm. Pensylvánský nejvyšší soud přitom započítání takových hlasů povolil.

Volili mrtví lidé?

Bývalý starosta New Yorku a nynější prezidentův právník Rudy Giuliani tvrdí, že v letošních volbách odvolily statísce mrtvých lidí. Trumpovi fanoušci často zmiňují například jakéhosi Williama Bradleyho z Detroitu, který zemřel v roce 1984.

Ve skutečnosti mrtvý Bradley samozřejmě nevolil. Volil jen jeho stejnojmenný syn, který žije na stejném místě jako jeho zesnulý otec. William Tarnell Bradley mladší uvedl, že mu sice domů přišel volební lístek i pro jeho otce, ten ale vyhodil a použil jen svůj.

Dokonce už i Fox News připravuje Trumpovy voliče na prohru

Amerika

Jak k dezinformaci došlo, popsal pro server PolitiFact Daniel Baxter z detroitského úřadu pro volby.

„Žádný volební lístek pro 118letého pana Bradleyho nebyl nikdy vyžádán, obdržen ani započítán. O volební lístek si zažádal muž s téměř identickým jménem, který hlasoval jak v primárkách, tak v samotných volbách. Když byl jeho hlas na počátku zapsán, úředníci ho nesprávně přiřadili k Williamu Bradleymu narozenému před 118 lety,” vysvětlil s tím, že chybu zanedlouho opravili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám