Hlavní obsah

Dokonce už i Fox News připravuje Trumpovy voliče na prohru

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Už i televizní stanice Fox News, tradičně nakloněná republikánům, se v posledních dnech odvrací od prezidenta Donalda Trumpa. V pondělí přerušila brífink mluvčí Bílého domu, protože demokraty bez důkazů osočovala z volebních podvodů. O den později jeden z nejpopulárnějších moderátorů Tucker Carlson poprvé ve vysílání přiznal, že se výsledky, které mluví ve prospěch Trumpova rivala Joea Bidena, nejspíš nepodaří zvrátit.

Foto: Nicholas Pfosi, Reuters

Fanoušek Donalda Trumpa sledující sčítání hlasů

Článek

Carlson připustil, že obvinění z manipulací hlasování výsledek voleb na stranu prezidenta Trumpa nezvrátí.

„Změnit výsledky není to jediné, o co tady jde. Ten hlavní důvod je, že se opravdu stal podvod, a to by nás mělo děsit,” řekl, ovšem bez uvedení důkazů.

Podle něj je nutné, aby Američané měli jistotu, že jsou volby legitimní, jinak budou zpochybňovat všechny pilíře státu. „Nejde o to, abychom prošetřovali, dokud nebude vítězem Donald Trump. Musíme přesně zjistit, co se stalo, abychom věřili v celý systém,” dodal moderátor, od kterého si řada republikánů slibuje kandidaturu na prezidenta v roce 2024.

Foto: Gage Skidmore, .

Moderátor a komentátor Tucker Carlson

Ministr spravedlnosti William Barr zároveň v úterý dovolil federálním prokurátorům, aby se zabývali stížnostmi, které tvrdí, že při hlasování v prezidentských volbách došlo k podvodům. Vyšetřování mohou prokurátoři zahájit ještě před zveřejněním konečných výsledků.

Biden: Předání moci nic nezastaví, na Trumpově postoji nezáleží

Amerika

Stanice odstřihla Trumpovu mluvčí

Nejedná se o první případ, kdy se stanice vyslovila proti prezidentovi či jeho týmu. V pondělí před novináře předstoupila prezidentova mluvčí Kayleigh McEnanyová a zopakovala Trumpovu neochotu uznat výsledky voleb. Uvedla, že republikáni si přejí „přepočítání všech legálních hlasů a vyhození všech nelegálních”.

Na to reagoval moderátor Fox News Neil Cavuto, který brífink sledoval ze studia. „Počkat, počkat. Aby bylo jasno. Ona obviňuje druhou stranu z toho, že jí nevadí podvody a nelegální hlasování. Pokud nepředloží podrobnosti, tak vám to nemohu dál ukazovat,” vysvětlil.

Dodal, že hned jak McEnanyová předloží důkazy, brífink znovu zapne. Podle dostupných zdrojů šlo o rozhodnutí moderátora, ne vedení televize.

K přerušení přenosu už dříve přistoupily další televizní stanice, a to v případě samotného Trumpa, který na tiskové konferenci v Bílém domě bez důkazů pronášel vážná obvinění na adresu demokratů, kteří podle něj prezidentskou volbu zmanipulovali. Moderátoři většinou do Trumpových slov zasáhli s upozorněním, že předkládané informace nejsou nijak podložené.

Trump na Murdocha křičel, magnát se nedal

Konzervativní stanice, kterou vlastní australský miliardář Rupert Murdoch, už prezidenta stihla naštvat v průběhu sčítání voleb, kdy jako vůbec první médium vyhlásila projekci, podle níž ve státě Arizona zvítězí demokrat Joe Biden.

Tak jsme se báli, že se na nás bude koukat jako na protrumpovské, že jsme se úplně obrátili na druhou stranu.
jeden z pracovníků stanice v rozhovoru pro Vanity Fair

Trump seřval magnáta Murdocha za to, že Fox News přiřkla Arizonu Bidenovi

Volby USA

Krátce po rozhodnutí Fox News Trump osobně volal mediálnímu magnátovi a místopředsedovi správní rady stanice Rupertu Murdochovi. Podle zdroje serveru Vanity Fair prezident křičel na Murdocha a požadoval stažení informace o demokratickém ovládnutí Arizony. To však 89letý Murdoch odmítl.

Výrok prohlásit boj o Arizonu za rozhodnutý kritizovali podle Vanity Fair i někteří zaměstnanci televize. „Tak jsme se báli, že se na nás bude koukat jako na protrumpovské, že jsme se úplně obrátili na druhou stranu,“ uvedl jeden z pracovníků stanice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám