Hlavní obsah

Kdo míří do prezidentských voleb? Babiše může ohrozit kandidát SPOLU a PirSTAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpozději v lednu 2023 si Česko zvolí nového prezidenta. Do bojů by se tentokrát mohlo zapojit rekordní množství uchazečů. Kandidaturu prozatím potvrdilo osm zájemců. Přesto, že průzkumy nyní připisují největší šance končícímu premiérovi Andreji Babišovi (ANO), jehož úhlavním sokem má být generál Petr Pavel, preferencemi může již brzy zamíchat koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), která by do boje o Hrad ráda postavila vlastního kandidáta.

Foto: koláž Novinky.cz

Zleva: Andrej Babiš, Petr Pavel, Pavel Fischer a Danuše Nerudová

Článek

„Skutečně nejsem rozhodnutý, že bych šel za Petrem Fialou a říkal mu, že kandidátem má být Vít Rakušan,“ řekl Novinkám v říjnu sám předseda STAN Rakušan, který v letošních parlamentních volbách získal od voličů největší počet preferenčních hlasů.

Rakušan: Prezidentská kandidatura? Nevím, zda mám dost zkušeností a moudrosti

Parlamentní volby

Zároveň připustil možnost, že v případě, že bude hodně kandidátů, rozdrolí se hlasy voličů stran vznikající vlády SPOLU a PirSTAN, a z prvního kola postoupí současný favorit průzkumů Andrej Babiš spolu s šéfem SPD Tomio Okamurou, o jehož kandidatuře se rovněž spekuluje.

Oba by se mohli totiž pokusit vyjma příznivců vlastních stran získat i podporu těch, jejichž kandidáti letos propadli ve sněmovních volbách. Celkem jde o více než milion hlasů občanů, kteří volili zejména Přísahu Roberta Šlachty, KSČM a ČSSD, jež nepřekročily pětiprocentní hranici.

Jen zmíněné strany navíc společně s ANO a SPD volilo v součtu 2 667 826 voličů. Přesně o 334 tisíc více než strany, které utváří koalici.

A o tom, že je jedním z úkolů budoucího kabinetu přemýšlet nad kandidátem, mluvil hned po volbách právě i sám pravděpodobný premiér a šéf ODS Fiala. ,,Byl bych rád, kdyby to bylo za koalici SPOLU,“ uvedl a dodal, že vyloučena není ani možnost širší podpory.

Pokud jde však o možné „vládní“ kandidáty, již dříve se mluvilo o předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS). Dohady začaly po jeho návštěvě Tchaj-wanu ze srpna 2020, která vzbudila velkou pozornost.

„V současné době tu ambici nemám,“ řekl Novinkám s tím, že diskuze podle jeho informací prozatím ani nezapočaly. „V tuhle tu chvíli to považuji za věc, která klidně počká,“ míní Vystrčil.

Fialova vláda dostává konkrétnější obrysy

Parlamentní volby

A za možného „průřezového“ kandidáta, který by mohl získat podporu i Zemanových voličů, byl v kuloárech označován europoslanec ODS Alexandr Vondra. „Třeba se objeví takoví kandidáti, že to člověk bude muset zdvihnout, ale takováto situace zatím není,“ řekl v srpnu Novinkám. A situace se do této chvíle nezměnila. „Neuvažuji o tom,“ uvedl nyní.

Foto: Novinky

Alexandr Vondra

Žhaví kandidáti v závěsu

Za hlavního konkurenta Babiše je tak v současnosti agenturami považován generál Petr Pavel, který rozhodnutí potvrdil v červenci. Situaci by podle něj mohly změnit snad jen zdravotní obtíže v nejbližší rodině. „Žádné další důvody si nedovedu představit,“ uvedl tehdy v Hospodářských novinách.

A zároveň představil první téma vlastní kampaně: tzv. „desatero proti krizi“, tedy soubor opatření, který má Česku pomoci lépe zvládat nečekané situace, jako jsou pandemie.

Hilšer bude znovu kandidovat na prezidenta

Prezidentské volby

Ještě před Pavlem opětovnou kandidaturu oznámil lékař a senátor Marek Hilšer. „Horká kampaň teprve přijde, toto beru jako předpolí pro lidi, aby věděli, že kandiduji,“ řekl na podzim 2019.

Hilšer, který byl také kandidátem na ministra práce a sociálních věcí koalice PirSTAN, nyní učinil další krok a spustil sběr podpisů.

Ale zájem o post hlavy státu projevil i další senátor a neúspěšný kandidát z roku 2018 Pavel Fischer, který působil jako velvyslanec ve Francii a Monaku. „Na prezidentské volby chci být připraven,“ potvrdil před dvěma lety.

Dost možná svede prezidentský boj ale i rektorka Mendelovy Univerzity v Brně Danuše Nerudová, která je některými označována za možnou „českou“ obdobu slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. „Ano, přemýšlím o tom,“ potvrdila v listopadu Novinkám. Doplnila však, že se chce definitivně rozhodovat až poté, co ji v lednu 2022 skončí mandát rektorky.

Prezidentka Čaputová varovala před rozděleností a nenávistí

Zahraniční

A podobně se vyjadřuje také šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. „Ano, uvažuji (nad kandidaturou),“ řekl Novinkám s tím, že je na rozhodnutí podle něj stále dostatek času.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Josef Středula

Už nyní má ale jasno, že o potřebné podpisy případně asi nepožádá senátory. „Pokud se bavíme o řádném termínu, myslím, že je správné oslovit občany a být občanský kandidát,“ dodal Středula.

A poté, co v lednu 2021 složil Miroslav Kalousek poslanecký mandát, začalo se spekulovat, že i on pomýšlí na Hrad. On sám opakuje, že nad kandidaturou doposud neuvažoval. „Možná o tom začnu přemýšlet, a možná také ne,“ uvedl pro Novinky.

V kuloárech se však mluví dále o tom, že by případně skončil podobně jako další polarizující osoba české politiky, expremiér ODS Miroslav Topolánek, který v prezidentských volbách 2018 získal 4,3 procenta. I s tím ale Kalousek podle zákulisních informací kalkuluje, a je připraven v druhém kole podpořit „spřízněného“ kandidáta.

Slavík se vrací v novém kabátě, obnovil ho miliardář Karel Janeček

Kultura

Nově kandidaturu údajně zvažuje také miliardář Karel Janeček. Jeho nedávná koupě populární ankety Český slavík má prý souviset s cílem pokusit se dobýt Pražský hrad. „Je důležité, jestli se demokratický blok nějak spojí. Není to o tom, že by Janeček nyní spouštěl kampaň. Testuje ale možnosti a radí se,“ řekl Lidovým novinám zdroj, který je obeznámen s přípravami.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Janeček

Naopak další prezidentské cíle zatím odmítá exprezident Václav Klaus, a to především s odkazem na zdravotní stav. „Za tři roky budu už výrazně starší než třeba dnešní (americký prezident Joe) Biden, takže úvahy o tom, abych si četl o sobě, že už ten kandidát na prezidenta je úplně dementní a plete si toho s tím, to bych nechtěl zažívat,“ řekl v listopadu 2020.

Klaus byl na podzim opakovaně hospitalizován.

Klause propustili z nemocnice. Vracet se tam bude na kontroly

Domácí

Výslovné „ne” dále neřekla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, následovaná senátorkou Miroslavou Němcovou (ODS) a dosluhující ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO).

Kocáb ve filmu. Olga Sommerová ho uvede přístí rok

Kultura

Z umělecké sféry deklaroval ambice Michael Kocáb z Pražského výběru. „Všechno směřuje k tomu, že se rozhodnu kandidovat. Vlastně již jsem skoro rozhodnutý. V podstatě jen čekám, zda se neobjeví jiný kandidát, kterému bych důvěřoval a měl by větší podporu občanů. Hlavně, aby to zase nebyl nějaký bývalý komunista. To už bych nevydýchal,“ řekl na jaře MF Dnes.

Skupinu „zvažujících“ dále doplňuje také prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, který byl ministr průmyslu a obchodu v 90. letech ve vládě Václava Klause.

Zájem však naznačili i politici, jejichž angažmá v posledních volbách, kterých se účastnili, skončilo debaklem. Například jde o bývalého premiéra ČSSD Jiřího Paroubka, jenž se dlouho netají chutí na politický comeback. Dále také exministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD), která podobně jako další adeptka Jana Bobošíková (Volný Blok) v letošních volbách do Sněmovny propadla.

Omilostněný vrah Kajínek žije slušným životem, zjistil soud

Krimi

A mezi potvrzenými uchazeči, kterým ale průzkumy připisují zanedbatelné šance, se objevuje právnička Klára Long Slámová, která zastupovala například Jiřího Kajínka, a stejně tak i Denisa Rohanová z České asociace povinných, která se pokouší hájit postavení dlužníků.

Ve hře je i majitel TV Barrandov Jaromír Soukup či veřejnosti méně známý podnikatel Vladimír Boštík, který ve volbách podporoval Roberta Šlachtu.

Anketa

Kdo je vaším favoritem na prezidentský post?
Andrej Babiš
28,6 %
Petr Pavel
39,9 %
Tomio Okamura
2,8 %
Miloš Vystrčil
2 %
Alexandr Vondra
0,9 %
Marek Hilšer
2 %
Pavel Fischer
5,5 %
Danuše Nerudová
7,1 %
Josef Středula
0,9 %
Miroslav Kalousek
2,9 %
Karel Janeček
2,2 %
Jaromír Soukup
1 %
někdo jiný
3,1 %
je mi to jedno
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14659 čtenářů.

Výběr článků

Načítám