Hlavní obsah

Kocáb ve filmu. Olga Sommerová ho uvede přístí rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisérka Olga Sommerová dokončuje film o životě muzikanta a politika Michaela Kocába. Celovečerní dokument, který se do kin dostane příští rok, má pracovní název Michael Kocáb – Rocker versus politik.

Foto: Warner Music

Michael Kocáb

Článek

Michael Kocáb je mimo jiné zakladatalem kultovního Pražského výběru, v 80. letech byl odvážným oponentem režimu. Komunisti se mu mstili zákazy koncertů. Stal se jedním ze zakladatelů Občanského fóra a v devadesátých letech koordinoval odsun sovětských okupantů.

Poté už se věnoval spíše hudbě než politice. Šlo o sólovou tvorbu i obnovený Pražský výběr. Jeho vrcholným dílem v oblasti vážné hudby je balet Odysseus pro Laternu Magiku, který se hrál po celém světě.

„Mojí ambicí je vytvořit atraktivní životopisný a tvůrčí portrét muže, pohybujícího se mezi hudbou a politikou, který nebyl dosud v tak komplexní míře prezentován“, uvedla Sommerová.

Na postprodukci filmu tvůrci sbírají prostředky prostřednictvím kampaně na crowdfundingovém serveru Hithit.cz. „Prostředky, které chceme na Hithitu získat, použijeme především na kvalitní digitální postprodukci filmu, kdy bude řadu materiálů nutné digitálně zpracovat a trikově upravit. Obracíme se tedy na veřejnost s prosbou o pomoc. Budeme rádi, když nám film pomůžou dokončit právě lidé, kteří byli dílem Michaela Kocába a jeho Pražského výběru ovlivněni, nebo ti, kteří ocenili jeho angažmá v sametové revoluci a při odsunu sovětských vojsk,“ dodal producent Viktor Schwarcz.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám