Hlavní obsah

Slavík se vrací v novém kabátě, obnovil ho miliardář Karel Janeček

Anketa popularity zpěváků a skupin Český slavík se vrací v novém kabátě a s novým vedením pod názvem Český slavík 21. Patronát nad projektem převzal matematik a podnikatel Karel Janeček.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Janeček

Článek

Nového Slavíka má v listopadu vysílat televize Nova, pořad připravuje režisér Pepe Majeský.

„Jsem velmi rád, že mohu pomoci naší hudební scéně stíhané excesivními až neracionálními restrikcemi. A přispět k renesanci největší české hudební ankety, jejíž název vymyslel v roce 1962 Ladislav Smoljak,” uvedl Janeček.

„Spravedlivé hlasování podle hlasovací metody D21 umožní lidem lépe vyjádřit své preference a přinášejí tak férové a sjednocující výsledky soutěže, kterou považuji za rodinné stříbro české i československé populární hudby,” dodal miliardář.

Metoda D21Je to hlasovací a volební systém, který byl Janečkem uveden v říjnu 2012, dříve pod názvem Demokracie 2.1. Díky němu je jakékoliv skupinové rozhodování efektivnější. Jeho ústředním principem je možnost volby více hlasy a v určitých případech obsahuje také hlas minusový. Díky větší paletě hlasů je možné přesněji vyjádřit své preference, a dosáhnout tak v jakémkoli hlasování či volbě takové shody, která odráží zájem většiny voličů. Každý volič má vždy k dispozici více hlasů, než kolik je vítězných možností. Všechny hlasy mají stejnou váhu a volič je může, ale nemusí použít všechny. Pro každou z možností přitom lze hlasovat pouze jedním hlasem. Pro udělení minusového hlasu je nutné rozdat alespoň dva plusové. Počet plusových a minusových hlasů se může měnit podle konkrétní volební situace. K modifikacím vždy dochází podle základního algoritmu.

„Velice se těším na návrat Slavíka na obrazovky Novy, a to nejen proto, že se s ním vracím i já,” přiznal režisér Majeský.

„V minulosti jsem totiž tvořil už čtyři jeho galavečery a tento bude tím vším, co se mezitím událo a změnilo, o to více zajímavý, jiný a doufám, že v mnoha ohledech výjimečný,” dodal Majeský.

Samotná cena dostane novou podobu, kterou tvoří designérka Viktorie Beldová, autorka koruny pro kambodžského krále.

Gott a Bílá věří v návrat Českého slavíka

Kultura

Rodina Beldů, ze které designérka pochází, se již několik desítek let stará o svatováclavskou korunu. Její tatínek a dědeček pracovali na její replice.

„O detailní podobě všech cen máme s Lilií Khousnoutdinovou už definitivně rozhodnuto. V tuto chvíli už jen vychytáváme se šperkaři z Granátu poslední detaily, kdy můj návrh upravujeme tak, aby technicky vyhovoval výrobě,” dodala Beldová.

Anketa

Chyběl vám Český slavík?
Ano
21,5 %
Ne
78,5 %
Celkem hlasovalo 10264 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám