Hlavní obsah

ANO by ve volbách opět vyhrálo, STAN poškozují Piráti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve sněmovních volbách by nyní vyhrálo vládní hnutí ANO se ziskem 24,5 procenta, posiluje koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), která by obdržela 23 procent. Na třetí příčce zůstává koalice PirStan s 20,5 procenty, přičemž Starostové a nezávislí (STAN) ve stranických preferencích přeskočili Piráty. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT), který probíhal mezi 13. a 22. zářím.

Článek

První místo ve volebním průzkumu si v září udrželo hnutí ANO se ziskem 24,5 procenta, oproti srpnu jde však o tříprocentní pokles. Podle průzkumu tedy došlo k zastavení růstu z uplynulých měsíců.

Druhou příčku obsadila suverénně koalice Spolu s 23 procenty, což je o dvě procenta více oproti minulému měsíci, následovaná Piráty, kteří ze srpnových 21 procent o půl procenta klesli.

PirStan moc neznám. Babiše se ale musíme zbavit, znělo na zahájení kampaně koalice

Parlamentní volby

Z průzkumů dále vyplývá, že STAN „poškozuje“ koalice s Piráty, jak v Otázkách Václava Moravce podotkl sám moderátor.

„Piráti se dostali s preferencemi pod preference Starostů, ale preference celé koalice se stále drží těsně nad dvaceti procenty. A to z důvodu, že v posledním měsíci velmi výrazně poklesl počet voličů Starostů, kteří by nedali hlas celé koalici,” doplnil analytik Kantaru Pavel Ranocha.

Největší volební potenciál má koalice Spolu následovaná ANO

Volby

Do dolní komory by se dostalo také hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) se ziskem 11,5 procent a těsně také komunisté, kteří by obdrželi 5 procent potřebných ke vstupu do Sněmovny. Naopak nynější druhá vládní strana, ČSSD, by žádné poslanecké mandáty nezískala. Propadla by i Přísaha a Trikolóra, Svobodní, Soukromníci.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Pokud jde o rozdělení na mandáty, obdrželi by kvůli velkému propadu hlasů, opoziční koalice většinu 102 křesel – Spolu 54 a Piráti spolu se STAN 48. ANO by získalo 66 mandátů, SPD 24 a KSČM 8.

Volby do Sněmovny se uskuteční 8. a 9. října.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám