Hlavní obsah

Největší volební potenciál má koalice Spolu následovaná ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší volební potenciál před říjnovými sněmovními volbami má podle průzkumu koalice Spolu, sdružující ODS, lidovce a TOP 09. Pokud by jí dali hlas všichni lidé, kteří její volbu v současnosti zvažují, získala by až 31,5 procenta. Vyplývá to z v neděli zveřejněných výsledků průzkumu firmy Kantar CZ a Data Collect pro Českou televizi.

Foto: Novinky

Volební potenciál v září

Článek

Druhý nejvyšší potenciál má vládní ANO, následované koalicí Pirátů a STAN. Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše má šanci oslovit až 30 procent voličů. Piráti spolu se Starosty by mohli pomýšlet na zisk až 27,5 procenta hlasů.

Volební zákon nově: Jak by vypadala Sněmovna, kdyby nová pravidla platila už dřív

Volby

Na čtvrtém místě je podle průzkumu hnutí SPD s potenciálem 13,5 procenta, pátí jsou sociální demokraté až s deseti procenty. Hnutí Přísaha by mohlo od voličů získat až 9,5 procenta hlasů.

Potenciál KSČM je osm procent a Zelených o jeden procentní bod nižší. Společnou kandidátku Trikolóry, Svobodných a Soukromníků by mohlo podpořit až 5,5 procenta hlasujících.

Křik v předvolební debatě. Bartoš označil Babiše za nevychovaného

Domácí

Součet potenciálů není sto procent

Volební potenciál vyjadřuje maximální možný zisk strany či koalice v případě, že by jí u voleb dali hlas všichni voliči, kteří volbu daného subjektu zvažují. Suma potenciálů není sto procent. Volič rozhodující se například mezi dvěma subjekty je započítáván jako potenciální volič obou z nich. Nejde tedy o prognózu výsledků voleb jako v případě volebního modelu.

Data o volebním potenciálu stran sbíraly agentury Kantar a Data Collect od 19. srpna do 3. září. Do průzkumu se zapojilo 3000 lidí.

Přednostní hlasy: Jak funguje kroužkování v jednotlivých českých volbách

Volby

Sedm politických subjektů s nejvyšším potenciálem a s dlouhodobou podporou v průzkumech veřejného mínění pozve ČT do krajských předvolebních debat. Série 14 diskusí vyvrcholí superdebatou v týdnu před volbami, které jsou naplánované na 8. a 9. října.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám