Hlavní obsah

Vedle ředitelského volna by měla být možnost výuky na dálku, přejí si ředitelé. Gazdík souhlasí

Praha, Karlovy Vary

Ředitelé škol by měli mít možnost při velkém počtu nakažených učitelů vyhlásit delší ředitelské volno, nebo distanční studium. Je to součástí návrhu zákona, který plánuje ve středu vládě předložit ministr školství Petr Gazdík (STAN). Oznámil to v úterý při návštěvě Karlovarského kraje. Zákon by podle něj mohla Sněmovna projednat příští týden zrychleně, aby mohl co nejdříve platit. Řešit by měl i nárok na ošetřovné.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

Zástupci školských asociací požadují, aby se ředitelé škol mohli sami rozhodnout, zda v případě nutnosti kvůli epidemii covidu-19 vyhlásí na omezenou dobu ředitelské volno, nebo distanční výuku. V pondělí to uvedl předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

Gazdík je hodlá vyslyšet. Zatím podle ministra může o uzavření školy rozhodnout hygienická stanice při velkém počtu nakažených žáků. Nesleduje se ale už tolik nemocnost pedagogů. Nyní by podle ministra měl tuto pravomoc sám ředitel.

„Návrh zákona o pandemickém ředitelském volnu stanovuje, co může dělat ředitel, když mu dochází učitelé. Aby mohl reagovat rychleji, než by rozhodla krajská hygienická stanice,” vysvětlil Gazdík s tím, že jde o výrazné zjednodušení možnosti ředitelů udělit buď ředitelské volno, nebo nařídit distanční výuku, a to oboje až v délce deseti dnů.

Testování ve školách ve čtvrtek ukázalo 3357 nakažených z 1,3 milionu

Domácí

Někteří ředitelé a zástupci profesních organizací poukazovali na to, že při ředitelském volnu nemají rodiče nárok na krizové ošetřovné, které se jinak vyplácí po celou dobu nařízeného uzavření třídy či školy. Jenže výuka se v době ředitelského volna nekoná.

Podle Gazdíka by ale i tuto problematiku měl jím překládaný zákon řešit.

„Vypnout výuku na dva týdny je škoda“

Podle Zajíčka, který je ředitelem Masarykovy střední školy chemické v Praze, právě velké množství učitelů v karanténě ještě nemusí znamenat, že by se výuka vůbec konat nemohla.

„Může nastat takový stav, že učitelé budou doma v karanténách, ale budou schopni učit, nebudou v neschopnosti – a vypnout výuku na dva týdny nám přijde škoda,“ prohlásil.

Nový fenomén u vysokoškoláků, strach z distanční výuky

Domácí

Zástupci škol se podle něj proto shodli, že možnost navýšení ředitelského volna by měla být jednou ze dvou variant řešení výpadku většího množství učitelů kvůli karanténě.

„Nedá se to stanovit nějakým procentem nebo počtem. Bude opravdu záležet na individuálních podmínkách a já předpokládám, že žádný ředitel nebude tuto možnost volit ve chvíli, kdy nebude nezbytně nutná,“ míní.

Školy by měly mít možnost přejít kvůli zaměstnancům v karanténě na výuku na dálku, tvrdí spolek

Věda a školy

Podle spolku Učitelská platforma by se měl jasně stanovit podíl zaměstnanců v karanténě, při kterém by výuka mohla být distanční.

Třídám nově po školním testování nehrozí karantény

Podle nařízení ministerstva zdravotnictví se již ve školách testuje pouze v pondělí, do minulého týdne se testovalo i ve čtvrtek.

Třídám už po školním testování nehrozí karantény

Koronavirus

Po pondělním testování nemusela a nadále nemusí být nařízena karanténa, protože spolužáci nakaženého žáka jsou od něj ihned izolováni, není tak pro ně rizikovým kontaktem. Kvůli zrušenému čtvrtečnímu testování děti nebudou muset na základě školního testování do karantény vůbec.

Škola v Praze má žáky v karanténě, protože testovala PCR testem a děti byly bez roušek

Domácí

Dostat se do ní mohou, pokud bude mít spolužák v týdnu pozitivní test třeba po testování v rámci rodiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám