Hlavní obsah

Testování zaměstnanců škol od 17. ledna? V ZŠ a SŠ jednou týdně, ve školkách dvakrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zaměstnanci různých stupňů škol se budou od příštího týdne testovat na covid-19 v odlišných frekvencích. Zatímco na základních a středních školách bude antigenní testování jen jednou týdně, v mateřských školách by si pracovníci měli dělat testy dvakrát týdně. Informovala o tom mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Úřad chce ještě tento týden informace pro školy upřesnit.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hasič vykládá 3. ledna 2022 u Krajského úřadu v Ústí nad Labem antigenní testy na covid-19, které jsou určeny žákům a zaměstnancům škol (ilustrační snímek).

Článek

Různě časté testování zaměstnanců podle typů škol vyplývá z informací, které ministerstvo školství rozeslalo v úterý do škol.

Tam, kde se děti netestují

Nové mimořádné opatření k testování zaměstnanců od 17. ledna stanoví povinnost testování dvakrát týdně pro neočkované i očkované nebo lidi po prodělaném covidu-19.

„Uplatní se na zaměstnance škol a školských zařízení, kde se netestují děti nebo žáci podle speciálního mimořádného opatření ke screeningovému testování ve školách,“ informovalo MŠMT.

Stát koupí na testování ve školách dalších 14 milionu testů

Domácí

Speciální opatření o testování žáků a zaměstnanců škol se týká konkrétně přípravných tříd ZŠ nebo přípravného stupně speciální školy, základních škol a denní formy vzdělávání na konzervatořích a středních školách. První dva týdny v lednu se v nich nastavilo testování dvakrát týdně, od 17. ledna se omezí na pondělky.

„Od 17. ledna bude ve školách probíhat testování žáků i zaměstnanců. V případě pozitivního antigenního testu bude výsledek verifikován PCR testem,” okomentoval to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ve školách se bude testovat jednou týdně

Domácí

Naopak v mateřských školách se v současnosti děti ani zaměstnanci netestují, nově by se tak pracovníci školek měli testovat dvakrát týdně. „Detailnější informace o novém obecném režimu testování zaměstnanců zašleme v průběhu tohoto týdne,“ uvedl resort školství.

Na VŠ jen na kolejích

Na vysokých školách platí povinnost testování studentů jen na kolejích. Neočkovaní, kteří neprodělali covid-19 v uplynulých 180 dnech, tam musí před ubytováním a dál každých sedm dní předkládat negativní PCR test ne starší 72 hodin nebo antigenní test ne starší 24 hodin.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v pondělí po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že kvůli zkouškovému období se nyní testování vysokých škol týkat nebude. Je to podle něj po dohodě s rektory, protože studenti nyní nejsou v prezenční výuce.

Testování ve školách: Koronavirus potvrzen u 0,1 procenta lidí

Domácí

Ministerstvo školám také sdělilo, že i když se nyní na základních a středních školách testují všichni, karanténa se zatím nenařizuje lidem s očkováním nebo po prodělání covidu-19. Od 17. ledna se ale podle úřadu uvažuje o jiné úpravě. Upřesnit to chce později.

Pracovní karanténa se bude týkat zdravotnictví či dopravy, ale ne s pozitivním PCR testem

Domácí

Do karantény by podle jeho informací měli nyní směřovat lidé, kteří byli s nakaženým v úzkém kontaktu dva dny před objevením příznaků nemoci nebo před pozitivním testem. Ve školách se to týká hlavně situací, kdy spolu byli žáci a učitelé bez respirátoru ve vzdálenosti menší než 1,5 metru minimálně pět minut.

Izolace lidí, kteří se nakazili koronavirem, stejně jako karanténa jejich blízkých kontaktů, se podle nového metodického pokynu od úterý 11. ledna zkracuje na pět kalendářních dní, pokud lidé nemají příznaky nemoci. Dosud trvala izolace 14 dní a karanténu mohli lidé bez příznaků ukončit po sedmi dnech negativním PCR testem.

PŘEHLEDNĚ: Jak od úterý fungují karantény a izolace

Domácí

Lidem s příznaky hygienici izolaci ukončí dva dny po jejich odeznění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám