Hlavní obsah

Škola v Praze má žáky v karanténě, protože testovala PCR testem a děti byly bez roušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žáci jedné ze škol na pražském Proseku se po pondělním plošném testování na covid ocitli v karanténě. Škola totiž na rozdíl od většiny ostatních testuje nikoliv antigenními, ale přesnějšími PCR testy, u nichž se ale výsledek dozví až se zpožděním, a děti přitom byly celý den při výuce bez roušek či respirátorů.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Uvedl to mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík. V případě antigenního testování třída do karantény v pondělí nejde, protože pozitivně testovaný žák má výsledky hned, okamžitě je izolován, a není tedy pro své spolužáky rizikovým kontaktem. Jiný režim bude platit po čtvrtečním testování.

Boublík uvedl, že jedna z proseckých škol testuje PCR testy. „Vedení školy uvedlo, že žáci byli po celý den ve výuce bez ochrany nosu a úst, tj. z epidemiologického pohledu se jedná se o celodenní kontakt mezi spolužáky," sdělil.

Testování ve školách odhalilo 3695 pozitivních

Domácí

Screeningové PCR testování v této konkrétní škole prokázalo pozitivní případ ve 12 třídách. „Ve dvou případech přitom laboratorní výsledky ukazují na variantu omikron, proto byla nařízená karanténa," dodal mluvčí pražských hygieniků. Informaci, kolik tříd v hlavním městě se tímto způsobem ocitlo v karanténě, neměl vzhledem k vysokému počtu testovaných žáků k dispozici.

Ve čtvrtek nastoupí spolužáci pozitivně testovaného do zvláštního režimu s rouškami či respirátory ve výuce a antigenním testováním každý den až do doby, kdy dítě s pozitivním antigenním testem obdrží negativní výsledek PCR testu. Žáci ve třídě do té doby budou muset nosit roušky či respirátory, nesmějí zpívat a cvičit v tělocvičně a musí být ve škole odděleni od ostatních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám