Hlavní obsah

Třídám už po školním testování nehrozí karantény

Podle nařízení Ministerstva zdravotnictví (MZČR) se ve školách testuje pouze v pondělí, do minulého týdne se testovalo i ve čtvrtek. Na základě školního testování antigenem tedy žáci do karantény nepůjdou, protože v průběhu týdne nebudou testovaní. O režimu v případě pozitivního testu jinde než ve škole rozhoduje hygiena. Ta může žáky nechat ve škole při preventivním testování nebo nařídit karanténu celé třídě.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Testování ve školách

Článek

Po pondělním testování nemusela a nadále nemusí být nařízena karanténa, protože spolužáci nakaženého žáka jsou od něj ihned izolováni, a není tak pro ně rizikovým kontaktem. Kvůli zrušenému čtvrtečnímu testování děti nebudou muset na základě školního testování do karantény vůbec. Dostat se do ní mohou, pokud bude mít spolužák v týdnu pozitivní test například po testování v rámci rodiny.

V pondělí se žáci otestují antigenním, popř. PCR testem. V případě pozitivního antigenu škola kontaktuje rodiče, který musí zajistit neprodlený odchod žáka ze školy.

Škola také kontaktuje krajskou hygienickou stanici, která vystaví žádanku na PCR test. Pokud i PCR test vyjde dítěti pozitivní, rodič by měl zavolat praktickému lékaři, který nařídí izolaci.

Testování ve školách ve čtvrtek ukázalo 3357 nakažených z 1,3 milionu

Domácí

Test to stay nebo karanténa

Kdyby byl žák pozitivně antigenním testem testován v průběhu týdne (jinde než ve škole), tak v případě, že by byl dva dny před projevem příznaků covidu nebo dva dny před provedením testů ve škole, musí rodič bezodkladně dát vědět škole. Ta potom kontaktuje krajskou hygienickou stanici, která podle nařízení MZČR „provede epidemiologické šetření, včetně vyhodnocení rizik a přijme adekvátní protiepidemická opatření k zabránění šíření nákazy.“

Může tedy rozhodnout o karanténě nebo o preventivním screeningovém testování žáků, kteří nejdou do karantény a testují se antigenními testy do výsledku PCR (tzv. systém test to stay).

Některé školy testují PCR

Zvláštním případem jsou školy, kde se testuje PCR testy. Jelikož se na výsledek PCR testů musí čekat, může se stát, že je třída izolována, protože byla s pozitivním žákem v kontaktu i po pondělním testování.

Škola v Praze má žáky v karanténě, protože testovala PCR testem a děti byly bez roušek

Domácí

To se stalo například na začátku ledna ve škole na pražském Proseku. Děti neměly při vyučování roušky ani respirátory, čekaly na výsledek PCR testu, a tak se ocitly v karanténě.

Reklama

Výběr článků

Načítám