Hlavní obsah

Povinné testování ve firmách se bude týkat i studentů VOŠ a žáků mimo denní studium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Povinné testování zaměstnanců na covid-19 dvakrát týdně se od příštího týdne bude v některých případech vztahovat i na žáky škol. Testovat se takto budou muset ve vyšších odborných školách (VOŠ) a mimo denní studium při praxi na pracovišti. Naopak středoškoláci v denní formě studia se i při praxi na pracovišti budou testovat jen jednou týdně. Vyplývá to z informací, které MŠMT rozeslalo do škol.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Antigenní testy pro školy (ilustrační foto)

Článek

Ministerstvo zdravotnictví ve svém opatření nastavilo testování ve školách v prvních dvou týdnech v lednu na dvakrát týdně, od pondělí 17. ledna na jednou týdně.

Opatření týkající se testování žáků a pracovníků škol se vztahuje na přípravné třídy základní školy nebo přípravného stupně speciální školy, základní školy a denní formy vzdělávání v konzervatořích a středních školách.

Pokud je někdo zaměstnán na pracovišti, kde se bude testovat dvakrát týdně a zároveň ve škole s testováním jednou týdně, bude mu stačit jeden test za týden

Naopak ve firmách či školských zařízeních, kterých se testování žáků netýká, se od příštího týdne začnou zaměstnanci testovat dvakrát týdně. Zvýšená frekvence testování se bude vztahovat i na pracovníky mateřských, vyšších odborných, základních uměleckých škol, výchovných ústavů či školských poraden.

Kupříkladu ve školkách se dosud děti ani zaměstnanci netestovali.

Testování zaměstnanců škol od 17. ledna? V ZŠ a SŠ jednou týdně, ve školkách dvakrát

Věda a školy

„Povinné testování zaměstnanců (dvakrát týdně) může dopadat také na žáky a studenty, kteří konají praxi na pracovišti fyzické nebo právnické osoby,“ upozornil resort školství.

Při frekvenci dvakrát týdně zajišťuje testy zaměstnavatel

I pro testování na praxi ale budou platit různá pravidla. Zatímco středoškoláci v denní formě studia se na praxi budou muset testovat jen jednou týdně a testy jim poskytne škola, studenti VOŠ či jiné než denní formy studia se při praxi budou muset testovat dvakrát týdně a testy pro ně bude zajišťovat zaměstnavatel.

Pokud budou tito studenti zároveň pracovat i jinde, předloží na praxi potvrzení o tom, že se testovali ve své práci.

Lišit se může i testování pracovníků škol. Pokud je někdo zaměstnán na pracovišti, kde se bude testovat dvakrát týdně a zároveň ve škole s testováním jednou týdně, bude mu stačit jeden test za týden. Škola mu pro dalšího zaměstnavatele vystaví potvrzení.

Pracovní karanténa se bude týkat zdravotnictví či dopravy, ale ne s pozitivním PCR testem

Domácí

Např. pedagog vyšší odborné školy, který učí i na střední škole, se tak bude muset testovat jen jednou týdně. Pokud mu vyjde pozitivní antigenní test, bude muset na ověřovací PCR test.

Jiní přednášející na vyšší odborné škole se budou testovat dvakrát týdně antigenním testem a v případě pozitivního výsledku nebudou muset na PCR, ale bez příznaků onemocnění jen na pět dní do karantény. Stejné to bude u pracovníků, kteří jsou zaměstnaní zároveň v základní a základní umělecké škole nebo ve střední odborné škole a výrobní společnosti.

Na VŠ zatím jen zaměstnanci

Co se týká vysokých škol, budou se v nich od příštího pondělí testovat jen zaměstnanci, a to dvakrát týdně nebo každý třetí až čtvrtý den. Studentů se po domluvě ministerstva zdravotnictví s Českou konferencí rektorů vzhledem ke zkouškovému období testování týkat nebude, pokud nepracují.

Dává pětidenní izolace smysl? Nejvíce infekční je člověk až 6 dní, ukázala studie

Koronavirus

Respirátory jsou na vysokých školách nadále povinné i ve výuce nad 50 lidí.

Bez roušek jen v lavici

Kvůli vysoké nakažlivosti koronavirové varianty omikron ministerstvo školám zároveň připomnělo, že stále platí pravidlo, podle něhož žáci ve třídě nemusejí mít nasazené roušky či respirátory jen tehdy, když sedí v lavici. V praxi se to podle informací ČTK často nedodržuje a žáci sundávají ochranu nosu a úst ihned po příchodu do třídy.

Podle ministerstva je nošení respirátorů zásadní pro rozhodování hygieniků o karanténě v případě výskytu nákazy.

PŘEHLEDNĚ: Jak od úterý fungují karantény a izolace

Domácí

Karanténa se zatím nenařizuje lidem s očkováním nebo po prodělání covidu-19. Od 17. ledna by se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) měla týkat všech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám