Hlavní obsah

V Česku chybí podpora, aby uprchlíci zvládli přijímačky na střední školy, upozorňují organizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastavení vzdělávacího systému v ČR podle neziskových organizací EDUin a META neumožňuje efektivní podporu ukrajinských uprchlíků, kteří jsou ve věku přechodu ze základních na střední školy. Podle nich chybí intenzivní jazyková podpora pro rychlé začlenění do výuky, přičemž bez znalosti češtiny jsou problémem i přijímací zkoušky. Necháme tyto žáky viset ve vzduchoprázdnu, varují odborníci.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Informovala o tom Kateřina Lánská ze vzdělávací společnosti EDUin, podle které hrozí, že Česko promarní vzdělávací potenciál mladých Ukrajinců.

Vláda ve středu schválila návrh, podle kterého by si uprchlíci z Ukrajiny mohli podat přihlášku na maturitní obory do 5. dubna. Prodloužil by se jim tak termín, který skončil 1. března. Do nematuritních oborů by se Ukrajinci mohli hlásit do 8. dubna. Na přijímací test by měli mít o čtvrtinu času déle.

Uprchlíci z Ukrajiny se budou moci hlásit na maturitní obory do 5. dubna, schválila vláda

Věda a školy

Kabinet chce návrh ve Sněmovně projednat zrychleně ve stavu legislativní nouze, platit by měl ode dne vyhlášení do 31. března 2023.

Česky psané slovní úlohy

Jednotné přijímací zkoušky od Cermatu ovšem podle zástupce společnosti META Jana Heinricha představují pro Ukrajince bariéru, protože se u nich předpokládá znalost češtiny.

I když se jim může jednotný test z českého jazyka prominout a nahradit se pohovorem, zůstává pro ně povinný česky psaný test z matematiky, který obsahuje kromě početních příkladů i slovní úlohy. Podle Heinricha se proto v Česku i cizinci se studijními předpoklady hlásí na školy, které berou uchazeče bez přijímacích zkoušek a jsou často méně kvalitní.

Nebojte se, že teď nebude v MŠ a ZŠ místo, uklidňuje Gazdík rodiče

Věda a školy

Na vytvoření systému výuky češtiny pro ukrajinské žáky je proto podle analytika společnosti EDUin Jana Zemana nutné vyčlenit stovky milionů korun. „Pokud by se integrace nepovedla, stálo by to mnohonásobně víc,“ poznamenal.

Dodal, že v době covidové krize mělo špatný přístup ke vzdělávání asi 50 tisíc českých žáků a ministerstvo na podporu jejich vybavení uvolnilo 1,3 miliardy Kč a dalších 250 milionů dalo na doučování.

„Nyní tu máme podobnou situaci s Ukrajinci a je třeba být kreativní rozpočtově, legislativně i metodicky. Nekvalifikovaný ukrajinský personál ve školách, jednotné (přijímací) zkoušky v ukrajinštině nebo letní prázdniny ve znamení vzdělávání všech učitelů pro práci s ukrajinskými žáky může být stejně reálná sci-fi jako škola v počítači na kuchyňské lince před dvěma roky,“ míní zástupce EDUinu.

Institut připravil web s dalšími návody pro začleňování ukrajinských žáků do škol

Věda a školy

Podle Heinricha je aktuálně jen málo škol, které se jazykovou podporou cizinců zabývají systematičtěji. „Na středních školách je potom podpora pro žáky, kteří nemluví dobře česky, často nulová,“ zmínil.

Společnost META, která se věnuje podpoře žáků cizinců, upozorňuje na problémy s jejich začleňováním do škol dlouhodobě. Podle její analýzy je v Česku třetina cizinců ve věku 17 let mimo vzdělávací systém, což je násobně víc než u jejich českých vrstevníků.

Ukrajinské děti se nemusejí hned hlásit do škol a školek, oznámilo MŠMT

Věda a školy

Od loňského září funguje v mateřských a základních školách nový systém jazykové přípravy žáků cizinců. Rozsah kurzu češtiny pro cizince je v základních školách 100 až 200 hodin podle úrovně znalostí po dobu maximálně deseti měsíců.

Přijímačky, materiály a Ukrajina

V souvislosti s obecnou problematikou přijímaček na SŠ lze ještě připomenout vzdělávací portál České televize ČT edu. Nedávno – bez souvislosti s válkou na Ukrajině, tj. před začátkem ruské invaze – publikoval pro potřeby tuzemských žáků kolekci vzdělávacích materiálů k přijímacím zkouškám na střední školy a gymnázia.

„Všechny materiály jsou volně dostupné, bez registrace a reklam. Jde o videa a pracovní listy k matematice a českému jazyku, které mohou alespoň částečně žákům pomoci se na zkoušku připravit. Vytvořili jsme i cyklus Nebojte se matematiky, ve kterém lektoři procházejí problematické úlohy z testů minulých let,“ sdělila Novinkám ve druhé polovině února vedoucí komunikace ČT a vedoucí webu ČT edu Alžběta Plívová.

Česká televize již navíc v březnu spustila projekt o Ukrajině pro děti, rodiče a učitele, který se věnuje častým otázkám dětí a nabízí rovněž videa i pracovní listy pro učitele.

Jak mluvit s dětmi o válce. Ožehavé téma otevírá projekt ČT

Kultura

„Na webu Déčka nabízí odpovědi na nejčastější dětské dotazy a snaží se nejmladší generaci zejména uklidnit a nabídnout pomoc se v celé situaci zorientovat. Portál ČT edu zase reaguje na vysokou poptávku učitelů po vzdělávacích materiálech, které by jim pomáhaly se o válce na Ukrajině se žáky  bavit ve výuce,” popsala tisková mluvčí ČT Karolína Blinková.

Na zmíněném portálu tak přibyla i sekce „Ukrajina“.

Souhrn dění na Ukrajině ve středu

Evropa

A např. společnost Unicorn, která se zabývá vývojem softwaru a mj. vytváří pro školy online vzdělávací a testovací kurzy, nyní připravila a nabízí zdarma kurz základů ukrajinštiny se základními slovíčky a frázemi s cílem usnadnit vzájemnou komunikaci.

„Pro učitele by to mohlo být zajímavé,“ sdělil Novinkám člen představenstva společnosti Unicorn Jan Jaroš.

„Máme ve vývojových centrech v Kyjevě a Ternopilu 112 ukrajinských zaměstnanců a intenzivně řešíme jejich bezpečnou dopravu do Česka. Část už je i spolu se svými rodinami v Praze. Všichni tito lidé se potřebují domluvit a tento kurz vznikl i na základě těchto zkušeností, kdy to bereme jako jednu z možností, jak jim vyjít vstříc,“ doplnil.

Ředitelka Českého centra Kyjev: Ukrajincům nabídneme i kurzy češtiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám